Propad rozpočtu chce MF řešit vydáním dluhopisů

Hospodaření státního rozpočtu se letos propadá do stále většího schodku. Kvůli nižším výběrům daní, vyšším platbám podpor v nezaměstnanosti a dalším výdajům státu, souvisejících s recesí ekonomiky, se jen do září propadl schodek rozpočtu přes 87 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Konečné hospodaření státu proto bude zřejmě ještě ve větším deficitu než plánovaných 170 miliard korun.

Ministerstvo financí chce proto získat dalších 14 miliard korun vydáním dluhopisů. Plán na jejich vydání dnes dostane na stůl vláda, potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Jakob o dluhopisech

"Prodejem dluhopisů bychom získali dalších 14 miliard, které by zabezpečily další financování ze státního rozpočtu v letošním roce, právě jako je důchodové pojištění, podpory v nezaměstnanosti, věci ze zákona o sociálních službách, a nebo také na dluhovou službu ohledně úroku ze státního dluhu," doplnil mluvčí.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme