Některé obchody na Štědrý den omezí otevírací dobu

Některé obchodní řetězce v Česku letos zkrátí na Štědrý den otevírací dobu a budou otevřené jen do čtrnácti hodin. Například Tesco, Billa nebo Makro tak přistoupily na požadavek odborářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíky u supermarketu

Vozíky u supermarketu | Foto: cache.daylife.com

Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce. Letos přitom obchodní řetězce na svátky spoléhají ještě víc, už skoro rok jim kvůli recesi klesají tržby.

Otevírací doba obchodů není v Česku nijak omezována. Podle Ondřeje Tichoty z Evropského spotřebitelského centra je legislativa v zahraničí daleko přísnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevírací doba obchodních řetězců o svátcích v ČR a zahraničí. Téma pro Tomáše Medka a Jířího Hoška.

"Lidé by své adventní nákupy v cizích zemích měli plánovat spíše na soboty. Například v Rakousku je zákaz otvírání obchodů v neděli. Rovněž v Polsku je i vzhledem k zákoníku práce situace komplikovanější. Ve Francii zase zákon dovoluje obchodníkům otevřít v pěti nedělích v roce a podobně jako v Německu se tak děje spíš v období adventu," řekl Radiožurnálu Tichota.

V Německu mohou být na Štědrý den obchody otevřené jen do čtrnácti hodin a o možnosti nákupů v adventních nedělích se vedou takřka neustálé spory, což potvrzuje i berlínský zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

"Tuhle možnost už přitom měli obyvatelé NDR před rokem 1989, ale na západě byla naprostým tabu. Od roku 2006 si otevírací doby obchodů mohou regulovat samy spolkové země, což okamžitě vedlo k značné liberalizaci nákupních zvyklostí. Přísnější pravidla platí v Bavorsku a Sársku, přičemž o nedělích by obchody měly zůstat v zásadě zavřené."

Například v Braniborsku mohou ale lidé kvůli tlaku odborů a dlouhodobé kampani církve nakupovat v neděli šestkrát a v německé metropoli dokonce desetkrát ročně, upřesňuje Hošek a dodává: "Obchodní domy se tyto neděle snaží koncentrovat právě do období před koncem roku."

Slovensko prodeje o Štědrém dnu také omezí

Na Slovensku jsou obchody otevřené podobně jako v Česku, letos ale obchodníci prodeje na Štědrý den omezí.

"Podle neoficiálních informací se některá větší nákupní centra v Bratislavě a ve větších městech rozhodla na Štědrý den otevřít pouze dopoledne," upřesňuje Tichota.

Po vzoru okolních zemí, tlačí i české odbory na obchodní řetězce, aby alespoň 24. prosince otevírací dobu zkrátily.

"V obchodech pracuje devadesát procent žen. Jde o to, aby se ženy v relativně normálním čase dostaly domů," řekl Radiožurnálu Jiří Šafář z Odborového svazu pracovníků obchodu.

Levice se v Poslanecké sněmovně pokoušela už před čtyřmi lety prosadit návrh zákona, který by zakázal noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích. Podle obchodníků by to ale vedlo ke ztrátě zákazníků a řetězce by tak musely propustit část zaměstnanců.

Tomáš Medek, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme