Čeští farmáři vyklízejí pozice, klesla produkce masa i mléka

Českým zemědělcům stále klesá výroba. Dokládají to údaje statistického úřadu. Podle nich se ve třetím čtvrtletí meziročně snížila produkce všech druhů masa v průměru o 6,9 procenta a výkup mléka se snížil o 2,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vepřové maso

vepřové maso | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby jsou nejnovější čísla důkazem toho, že přichází krize, před kterou zemědělci už dlouho varují. České zemědělství se podle něj dalo na velmi nebezpečnou cestu a totálně vyklízí pozice.

"Obsadí je západní Evropa, třeba v případě mléka celá západní Evropa zvyšuje výrobu, my ji snížíme a jejich potraviny se pak umístní u nás. Takhle to je a pokud čeští politici nebudou jednat, takhle to bude," řekl Veleba.

Trh obsadí západní Evropa

Za dva tři roky se tak může stát, že budeme do republiky dovážet maso ze zahraničí. Chovatelé snižují stavy zvířat, protože nedokáží přežít v konkurenci dotovaného zemědělství v okolních zemích a klesajících výkupních cen.

Když je například kvůli nízkým cenám mléka méně krav, je i méně telat a tím pádem i jatečního dobytka. Předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Roman Šustáček se obává, že v produkci masa přestaneme být velice brzy soběstační.

"Během dvou, tří let se asi dožijeme doby, kdy většina potravin bude ze zahraničí a potom to náš spotřebitel pozná na ceně. Podobné to bylo u květin. Nejprve se zlikvidovali domácí producenti a teď se podívejte, kde jsou ceny květin. Jakmile bude trh obsazen zahraničím, tak ta cena bude podstatně jiná, než teď," varoval Šustáček.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme