Všechny české banky vlastní zahraniční firmy

Všechny české banky vlastní zahraniční bankovní domy. Podobná situace panuje v celé střední a východní Evropě. V době nejtvrdšího zásahu světové finanční krize se objevily otázky, jestli je takový model správný. Studie Evropské banky pro obnovu a rozvoj odpovídá jasně: výnosy jednoznačně převažují nad náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat. Ilustrační foto.

Bankomat. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Politici ve střední a východní Evropě by ale měli pomocí regulace omezit jeden nebezpečný jev - půjčky v cizích měnách. Maďarské nebo lotyšské domácnosti si půjčily miliardy v eurech nebo švýcarských francích, protože evropská nebo švýcarská úroková sazba byla výrazně nižší než ta domácí.

Lidé ale své platy nadále dostávali v domácích měnách a po jejich pádu často nebyli schopni hypotéky splácet. Vlády by se proto měly soustředit na omezení inflace. Pokud bude nízká, sníží se i úrokové sazby, a lidé tak nebudou mít motivaci k riskantním půjčkám v cizích měnách.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme