Páteční zvýšení mýtného by mělo snížit hustotu dopravy

Ministr dopravy Gustáv Slamečka se s dopravci dohodl na tarifech mýtného na českých dálnicích a silnicích pro příští rok. Nově se v pátek od patnácti do jedenadvaceti hodin - místo plánovaného celoročního zákazu jízd kamionů - zvýší tarif až o polovinu. V jiné dny a hodiny naopak mýtné mírně klesne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Marián Vojtek

Změny mýtných sazeb budou platit od února, kdy vyprší platnost dálničních známek pro malé nákladní vozy o hmotnosti 3,5 tuny až 12 tun. Ty se příští rok připojí ke kamionům nad 12 tun a budou nově platit mýtné. Změnu musí ještě odsouhlasit vláda.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky zákaz jízd v určité míře zůstane, kamiony dál nebudou moci jezdit v pátek v červenci a v srpnu mezi sedmnáctou a jedenadvacátou hodinou. Upouští se jen od pátečního celoročního zákazu jízd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny mýtných sazeb vysvětloval na Rádiu Česko mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka

Propočty dopravců ukazují, že změny by pro ně měly být z hlediska nákladů neutrální. To, co zaplatí navíc na mýtném v pátek, si budou kompenzovat někde jinde.

Hanzelka je ale přesvědčený, že zavedení vyšších plateb v páteční špičce dopravě skutečně pomůže. "Podle našich analýz a propočtů by to mohlo vést k tomu, že opravdu poklesne intenzita pátečního provozu," řekl Hanzelka.

Z Prahy do Brna 500 korun navíc

Zvýšení plateb podle něj rozhodně není zanedbatelné. "Na cestě z Prahy do Brna je to okolo pěti set korun. Myslíme si, že to v době krize, kdy dopravci šetří každou korunu, opravdu povede k regulaci pátečních jízd," uvedl mluvčí ministerstva dopravy.

Dalším argumentem ministerstva je nedostatek parkovacích místa pro kamiony. "Pokud bychom zavedli páteční celoroční zákaz kamionů, měly bychom přeplněné čerpací stanice, odstavné plochy i připojovací pruhy k těmto čerpacím stanicím," vysvětlil Hanzelka.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme