Míra nezaměstnanosti v říjnu mírně klesla na 8,5 procenta

Počet lidí bez práce se v říjnu oproti minulému měsíci snížil o dva tisíce. Míra nezaměstnanosti klesla o desetinu procenta na 8,5 procenta. Oznámilo to ministerstva práce a sociálních věcí. Míra nezaměstnanosti se ale podle analytiků bude nadále zhoršovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto.

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika makléřské společnosti Patria Tomáše Vlka ale za snížením nezaměstnanosti stojí pouze sezónní vlivy. Situace na trhu práce se podle něj dál zhoršuje.

"Jde o to, že v říjnu už ve firmách bývá po větších změnách na pracovních pozicích. Navíc absolventi škol, kteří se nahlásili na úřady práce až v září, už začínají pomalu nacházet práci."

Po odečtení těchto vlivů nezaměstnanost podle analytiků ve skutečnosti dál rostla o zhruba dvě desetiny procentního bodu. Úřady práce každopádně evidovaly celkem 499 tisíc nezaměstnaných.

Zlínský kraj vysoko nad celostátním průměrem

Nezaměstnanost mírně poklesla v říjnu například i na Zlínsku. Stále je ale vysoko nad celostátním průměrem a to na hranici deseti procent. Mluvčí úřadu práce Zlínského kraje Miriam Majdyšová upozornila, že nezaměstnaných začalo poprvé ubývat po jedenácti měsících.

"Pokles znamená v rámci Zlínského kraje pouze 0,6 procent. Na konci měsíce října bylo v evidencích úřadu práce kraje pouze o necelé dvě stovky uchazečů o zaměstnání méně než na konci září," upřesnila Majdyšová.

Nezaměstnanost poprvé po jedenácti měsících klesla také například v Plzeňském kraji. V říjnu se snížila o jednu desetinu procentního bodu na 7,6 procenta. Nejnižší nezaměstnanost je v Plzni, nejvyšší dlouhodobě na Tachovsku.

V Libereckém kraji se nezaměstnanost snížila na 10,6 procenta. Za sníženou mírou nezaměstnanosti je podle tamních úřadů práce odeznění vln hromadného propouštění.

Nezaměstnanost stoupla na Pardubicku

Nezaměstnanost na Pardubicku ale naopak stoupla. Sice jen nepatrně, a to o jednu desetinu, nyní se ustálila na 6,3 desetiny procenta. Oproti stejnému období vloni je to však zvýšení o bezmála tři procenta.

"Máme v evidenci okolo šesti tisíc uchazečů," řekl ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl.

Ivana Bernáthová, Tomáš Medek, Alice Kottová, Roman Verner, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme