Inflace v říjnu klesla o 2 desetiny procenta

Inflace v říjnu klesla. Je to první meziroční pokles od srpna 2003. Podle zveřejněných údajů statistického úřadu se spotřebitelské ceny v říjnu snížily meziročně o dvě desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Hlavní příčinou bylo zlevňování potravin, to se opakovalo už jedenáctý měsíc za sebou. Ceny šly dolů také u pohonných hmot a zemního plynu.

"Nicméně pokles cen vidíme i v takzvané korigované inflaci, což je jádrová inflace očištěná o volatelní a regulované složky. Lze říct, že pokles cen je napříč vícero cenovými skupinami," upřesnil Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky.

Ceny mouky šly v říjnu až o třicet procent dolů. V meziročním srovnání klesly také ceny chleba o 13 procent a například mléka o více než 16 procent. Naopak stále rostly ceny oděvů a bot a zvyšovaly se také náklady na bydlení včetně vody a energií. Například čisté nájemné se v průměru zvýšilo o více než 19,5 procenta.

Jitka Hanžlová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme