Český průmysl se stále propadá, stavebnictví mírně posiluje

Domácí průmysl dál zažívá pád. Stavebnictví naopak mírně posiluje. Taková je nejnovější zpráva zveřejněná Českým statistickým úřadem. Z jeho šetření vyplývá, že průmyslová výroba v září meziročně poklesla o 11,9 procenta a v meziměsíčním srovnání byla o 1,4 procenta nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba. Ilustrační foto.

Stavba. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Stavební výroba si pak ve stejném období připsala meziroční posílení o 3,6 procenta a meziměsíční růst o 2,4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích českého průmyslu a stavebnictví mluvili na Rádiu Česko viceprezident Hospodářské komory Pavel Bartoš a člen Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Viceprezident Hospodářské komory Pavel Bartoš však výsledky průmyslu nevidí tak černě: "Pokles 11 procent je určité pozitivum proti poklesu 19 procent v minulých měsících. Z tohoto pohledu cítím i určité zlepšení. Nicméně to není příliš optimistické a ještě asi delší dobu bude trvat, než se náš průmysl zase dostane do černých čísel."

Bartoš zároveň upozorňuje na to, že nejhůř propad ekonomiky zvládají malé a střední podniky: "Současná situace je mnohem méně optimistická pro malé a střední podniky. Velké podniky se z toho dostávají rychleji, byť teorie říká, že by to mělo být úplně opačně."

Stavebnictví se drží nad vodou státními zakázkami

Z výsledků nemá radost ani člena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal. Podle něj na tom není stavebnictví tak dobře, jak ukazují čísla: "Je potřeba rozdělit, jaká část stavební výroby se zvedá. Pozemní stavitelství stále mírně klesá a v případě developerské výstavby můžeme stále pozorovat pozvolný pokles zahajovaných staveb. Je jich čím dál tím méně."

Podle Pácala se navíc nedá očekávat nějaké zlepšení: "Nedá se předpokládat, že by se v nejbližší době tato sestupná křivka oživila. V tomto sektoru bych neviděl obrat k lepšímu, ale naopak stagnaci nebo mírné zhoršování stavu." Jediné stavební projekty, kde se objem zakázek výrazně nesnižovat, jsou ty, do kterých tečou státní peníze.

Rozvoj stavebnictví podle Pácala nejvíce brzdí banky, které nechtějí půjčovat peníze: "Je potřeba připomenou, že někdy na začátku roku 2008 došlo k výrazné změně přístupu bank k půjčovní peněz na stavební činnost a hypotéky. Tím pádem se objednávky z realitního trhu do stavebnictví výrazně snížily - a dokud banky nepustí peníze, na kterých zatím sedí, tak se nedá očekávat výraznější vzestup."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme