Ministerstvo průmyslu chce snížit podporu solární energie

Ministerstva průmyslu a obchodu plánuje snížit podporu pro elektřinu vyrobenou ze slunce. Dnes chce po vládě souhlas ostatních resortů. Zatím je solární energie nejpodporovanějším alternativním zdrojem u nás a současné výkupní ceny energie jsou zlatým dolem pro investory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČVUT

Česko je navíc oproti Německu nebo Slovensku o dost štědřejší. Dodavatelům solární energie dávají u našich sousedů sedm až devět korun za kilowatthodinu. U nás je to víc než 12 korun.

Navíc třeba právě v Německu ceny každý rok o devět procent klesají. V Česku je pokles maximálně pětiprocentní, a to se teď má změnit. Z novely připravované ministerstvem financí, která by měla začít platit začátkem příštího roku, by právě toto omezení mělo zmizet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Merhaut z Ligy ekologických alternativ o snížení výkupních cen solární elektřiny

Novela zákona neznamená konec podpory solárních elektráren. V zákoně zůstane zachována klausule, že minimální výkupní ceny musí zůstat na takové úrovni, aby se investice do slunečních elektráren vrátila nejpozději do patnácti let. Maximální povolené snížení výkupních cen by bylo pět procent.

Podle Karla Merhauta z Ligy ekologických alternativ je snížení výkupních cen logickým krokem, protože návratnost investic do fotovoltaických zdrojů se letos snížila na pouhých 7-8 let.

Omezení by se podle něj měla dotknout hlavně těch investorů, kteří staví velké solární parky na zelené louce. Menších investic, třeba panelů na střechách rodinných domků by se to dotknout nemělo, tam je podle Merhauta stále návratnost 10-11 let.

"Vytýkáme ministerstvu průmyslu pouze to, že s investory do solární energetiky málo komunikuje, novela nebyla například vůbec připomínkována ministerstvem životního prostředí," uvedl Merhaut pro Rádio Česko.

Igor Maňour, Alžběta Havlová, Alena Adámková, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme