Praha a Lima chtějí prohloubit spolupráci

Lepší vzájemné investiční podmínky a užší spolupráce při potlačování nelegálního obchodu s narkotiky. Takové jsou nejnovější výsledky státní návštěvy prezidenta Václava Klause v Peru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

český a peruánský prezident Václav Klaus a Alan Garcia

český a peruánský prezident Václav Klaus a Alan Garcia | Zdroj: ČTK

Cesta Václava Klause do Peru je první návštěvou českého prezidenta v historii navázání diplomatických vztahů v roce 1922.

"Máme zájem o co nejširší vztahy s vaší zemí ve všech úrovních. Politické, ekonomické, kulturní, akademické. Věříme, že zesílí i tok turistů v obou směrech," řekl Václav Klaus svému peruánskému protějšku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Nadi Bělovské, která je v prezidentově doprovodu

Po setkání obou prezidentů podepsali zástupci české a peruánské vlády tři dohody: program spolupráce v oblasti kultury, vzdělávání a vědy, memorandum o společném postupu při potírání nelegálního obchodu s drogami a také dohodu o ochraně investic.

"Česká republika má v Peru jméno, je to samozřejmě založeno na historii bývalého Československa. Každý si vzpomíná na československé výrobky - generátory, motorky," připomněl konzul českého velvyslanectví v Limě Pavel Bechný.

Kromě českých produktů dělá naší zemi dobré jméno i národní fotbalový tým, protože Peru sleduje i evropský fotbal.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme