Razie kontrolorů v J&T skončila, společnost ČEZ je prověřována dál

Razie asi patnácti kontrolorů Evropské komise ve firmě, která patří skupině J&T včera skončila. Detektivové si odnesli asi stovku ofocených dokumentů, které budou dál prověřovat. Komise zkoumá, zda skupina J&T nebo ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém velkoobchodním trhu. Média spekulují, že za stížností stojí konkurenční společnost CzechCoal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice | Foto: Elektrárny Opatovice, a.s.

Firma se v minulosti ohradila proti tomu, že elektrárnu Opatovice, o kterou měla zájem, koupila firma J&T údajně spolupracující s ČEZ. Možná tento důvod stál za tvrzením bruselských kontrolorů, že zkoumají vytváření monopolů a případné pozdější zvyšování cen.

"Inspektoři u nás stále prověřují nejen písemné dokumenty, ale i veškeré elektronické toky na mobilních telefonech i na počítačích. Původně jsme kontrolu odhadovali na týdny, může ale skončit mnohem dříve," řekl Rádiu Česko mluvčí prověřované společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž a vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlík mluvili na Rádiu Česko o situaci kolem společnosti ČEZ.

Jde o Opatovice?

Kontrola z Bruselu se tedy podle všeho zaměřuje na okolnosti, za kterých byla v červenci prodána tepelná elektrárna Opatovice.

"My jsme se nákupu Elektrárny Opatovice neúčastnili. Elektrárnu koupila skupina J&T, my jsme se pouze následně domluvili s J&T o nákupu minoritního podílu v Pražské teplárenské, jejíž součástí je i Elektrárna Opatovice," vysvětlil mluvčí ČEZ a dodal:

"Nedokážeme si představit, v čem by mělo dojít k narušení hospodářské soutěže. Nicméně transakci o naší koupi minoritního podílu v Pražské teplárenské musí schválit antimonopolní úřad."

Společnost ČEZ přitom ještě nedávno tvrdila, že jednou z variant řešení konfliktu je výměna elektrárny Počerady za důl ČSA ve vlastnictví CzechCoal.

"CzechCoal velmi šikovně pustil do médií zprávu, že dohoda finišuje, ale podle mých informací dohoda není ani v horizontu měsíců. Pavel Tykač nechce prodat žádný důl, ale chce Počerady," uvedl ve vysílání Rádia Česko vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

"Naše propojení s CzechCoalem a vzájemná závislost, kdy my jsme závislí na dodávkách uhlí z jejich dolů a oni jsou závislí na odběru našich elektráren, je maximální. Logika stále velí k tomu, že nějaké řešení se najít musí," komentoval věc mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Hraje se o Martina Romana

Takzvaná uhelná válka začala v roce 2006, kdy podnikatel Pavel Tykač koupil 40 procent někdejší Mostecké uhelné a jeho skupina začala okamžitě tlačit na zvýšení cen uhlí a odmítla podepsat dlouhodobé kontrakty.

Tykačova skupina všechno přesouvala do roku 2012 a někteří odběratelé, kteří jsou na uhlí závislí, například Unipetrol, Energotrans či Opatovice, byli ve velmi těžké situaci. Energotrans málem podepsal zdvojnásobení ceny.

"Jejich nátlak pochopitelně vyvolal protireakci. Tou bylo navázání obchodních vztahů Daniela Křetínského, dříve za J&T, dnes za Energetický a průmyslový holding s holdingem ČEZ. Tím vznikly dva silné bloky. ČEZ a Křetinský na jedné straně, na druhé straně CzechCoal," vysvětlil Motejlek a doplnil:

"CzechCoal bude v tomto sporu pravděpodobně tahat za kratší konec. Firma se v něm bude muset spoléhat na pomoc Antimonopolního úřadu, politiků, na které má velmi dobré vazby, případně některých spřátelených médií."

Výsledek kontroly lze jen těžko předjímat, komise totiž nemusí jen udělovat pokuty, ale může trh narovnávat nucenými odprodeji aktiv dominantních firem.

"Hrozí ale i jiná věc. V případě, že ČEZ dostane pokutu, což není vyloučeno, a pokuta přesáhne miliardu korun, může to odstartovat proces, který by skončil odvoláním Martina Romana z vedení ČEZ. Do čela ČEZ by nastoupil člověk, který by mohl být blahosklonnější k zájmům skupiny CzechCoal. CzechCoal tedy hraje o Martina Romana," uzavřel Motejlek.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme