V nošovické automobilce roste po včerejší stávce napětí

Pracovníci nošovické automobilky Hyundai se bouří. Po včerejší hodinové stávce, které se zúčastnilo na pět set lidí, jednají zástupci zaměstnanců s vedením firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montážní linka v Nošovicích

Montážní linka v Nošovicích

"Od čtyř hodin do pěti tam zastavili linku, prostě jsou nespokojení," řekl Českému rozhlasu zástupce odborů Zdeněk Ševčík. Odbory ale stávku přímo neorganizovaly, protest byl spontánní.

Stávka byla namířena proti údajně špatným pracovním podmínkám, hlavně proti nařizovaným dvouhodinovým přesčasům. Někteří zaměstnanci automobilky stávku na internetu odůvodnili porušováním zákoníku práce a šikanou na pracovišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf odborů KOVO Josef Středula v poledních Ozvěnách dne

"Vedení firmy nerespektuje rodinný život lidí a nařizuje velmi operativně přesčasy. Nedostatečně komunikuje i v běžných situacích na lince nebo v oblasti bezpečnosti práce," řekl šéf odborů KOVO Josef Středula.

"Pokud nedojdou k tomu, že musí se svými lidmi komunikovat, tak spor může dál eskalovat," uvedl Středula. Odborová organizace podle něj přerušení práce jednoznačně podporuje. Nevylučuje ani další akce.

"Odbory mají celou řadu nástrojů, můžeme kontaktovat kolegy v zahraničí a požádat je o pomoc. Zatím ale chceme problém vyřešit doma", uzavřel šéf odborů KOVO.

Nošovická automobilka v současné době zaměstnává dva tisíce lidí, většinou Čechů. Do poloviny příštího roku chce přijmout dalších 500 zaměstnanců.

Igor Maňour, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme