Státní dluh brzy dosáhne biliónové hranice

Stát si bude muset v příštích letech půjčit téměř bilión korun, dluh totiž raketově roste. Vyplývá to z odhadu vývoje deficitu veřejných financí, o němž informují Lidové noviny. Zatímco dnes připadá na jednoho Čecha v průměru 111 tisíc, za tři roky to už bude téměř 200 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Mertlík

Pavel Mertlík

Půjčovat si stále více peněz nutí stát rychle narůstající dluhy veřejných financí. Letos byly vydány dluhopisy v hodnotě 269 miliard, v roce 2012 to už podle odhadů bude 313 miliard.

Takový nárůst státního dluhu Česko ještě nikdy nezažilo. A pocítit by to měli i občané. Ministr financí Eduard Janota počítá se snižováním mandatorních výdajů, tedy peněz na různé podpory a dávky. Ale nejen to - Lidovým novinám ministr potvrdil, že do konce roku předloží vládě scénáře, jak navyšovat daně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Raiffeisenbank a někdejší ministr financí za ČSSD Pavel Mertlík o rostoucím státním zadlužení

Janota preferuje zvýšení sazby daně z příjmů fyzických osob (15% sazba u superhrubé mzdy je podle něj neudržitelná.) a obnovil by také daňovou progresi, ta by mohla u nejvyšší sazby činit 30 procent.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank a někdejšího ministra financí za ČSSD Pavla Mertlíka je pravdou, že nárůst zadlužení za poslední dva roky je nejrychlejší za deset let, podobný byl na konci 90. let.

"Přesto ale platí i tak, že Česko bude stále patří mezi země méně zadlužené," podotkl Mertlík v rozhovoru pro Rádio Česko. Dodal, že z hlediska mezinárodního srovnání jsme na tom ale průměrně, podobně jako většina zemí, které se vyhnuly finanční krizi.

"Tam, kde ke krizi skutečně došlo, je růst dluhů mnohem vyšší. Zatímco v Česku vzroste od roku 2008 do roku 2010 veřejný dluh z 30 % HDP na 40 %, v Irsku ze 30 % na 80 %. To ale neznamená, že situace, je dobrá. Řešit se musí," prohlásil Mertlík.

Mertlík souhlasí s ministrem Janotou, že se Česko nevyhne zvyšování daní.

"To je téměř jisté a nevyhnou se tomu ani jiné země. My máme jistou výhodu, že prostor na zvyšování daní je poněkud vyšší," řekl Mertlík, který zároveň doporučuje návrat k progresivnímu zdanění, protože ve vyspělých zemí je podle něj ,obvyklé.'

Martin Křížek, Dana Votýpková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme