Německé větrné elektrárny opět přetěžují českou rozvodnou síť

Větrné elektrárny v Německu způsobují přetoky elektrické energie v Česku. Spolehlivost přenosové soustavy České republiky negativně ovlivňuje vysoká výroba větrných elektráren na severu Spolkové republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná turbína

Větrná turbína | Foto: Creative Commons, Wagner Christian

Neplánované toky elektřiny totiž způsobují vysoké zatěžování naší přenosové soustavy. Situace se opakuje touto dobou každoročně a společnost ČEPS, která českou přenosovou soustavu provozuje, se ji snaží řešit.

"ČEPS usiluje o vytvoření společného regionálního mechanismu kompenzace, jak investičních nákladů na rozvoj sítí, které jsou těmito přetoky z okolních soustav dlouhodobě vyvolané, tak mechanismu finančních náhrad právě pro toto použití operativních prvků řízení soustavy," uvedla mluvčí ČEPSu Pavla Mandátová.

K řešení by měla podle ní přispět i nově vzniklá iniciativa jedenácti provozovatelů přenosových soustav.

Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme