Internetovým obchodníkům roste obrat

Lidé stále častěji nakupují zboží na internetu. Pro letošní vánoce očekávají internetové obchody nárůst nákupů až o pětinu. Další zákazníky zřejmě přitáhla i současná hospodářská krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Free Digital Photos

Podle ředitele Asociace pro elektronickou komerci Jana Vetyšky se zákazníci nemusejí obávat, že by zboží objednané tento týden do Vánoc nedostali.

"Až do 21. prosince si můžete objednat zboží, které dostanete poštou nebo kurýrem. Někteří obchodníci nabízejí dokonce ještě pozdější objednávku, pokud si u nich zboží vyzvednete osobně," řekl Vetyška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Od dnešního dne vstupuje v platnost evropské nařízení, podle kterého se nově v celé unii bude nakupování přes internet řídit právem toho státu, odkud je zákazník. Pro české prodejce to ale podle Vetyšky mnoho neznamená.

"Toto nařízení je pro obchodníky, kteří cílí na určité trhy. Jestliže má náš prodejce svůj obchod v českém jazyce, tak jednoznačně cílí pouze na české zákazníky," uvedl Vetyška. Horší situace nastane podle něj pro obchodníky, kteří prodávají zboží po celé Evropě.

"Budou muset znát právní normy všech členských států EU, což je velmi nákladné. Spousta obchodníků si dodávání zboží přes hranice rozmyslí. Některé druhy zboží tak budou pro zákazníka hůře dostupné," myslí si Vetyška.

Igor Maňour, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme