Investorům letos nejvíc vydělávaly akcie a kovy

Letošní rok byl pro investory vcelku úspěšný. Vydělat se dalo na celé řadě investičních instrumentů, od akcií přes měny až po zlato. Naopak rok 2009 byl už druhým v řadě, kdy se nezhodnocovaly investice do nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makléř Pražské burzy

makléř Pražské burzy | Foto: Marián Vojtek

Po obrovských propadech na konci roku 2008, se letos vzpamatovaly akciové trhy. České akcie se od ledna zhodnotily v průměru skoro o 30 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěšnost investic v letošním roce se zajímal redaktor Radiožurnálu Tomáš Medek

Jak říká šéf ekonomického výzkumu Komerční banky Jan Vejmělek, největších zisků na burze dosáhli ti, kteří na začátku roku koupili akcie těžební společnosti NWR.

"Připsala si 121 procent a určitě tomu pomohlo oživění na globálním trhu komodit. Dalším úspěšným titulem byl Pegas, který si připsal téměř 90 procent," doplnil Vejmělek.

Nejvíc se ale letos asi radovali akcionáři americké farmaceutické společnosti Human Genome Sciences. Cena jejích akcií vylétla z 50 centů na skoro 30 dolarů.

"Malá, téměř neznámá americká farmaceutická společnost si díky úspěchu svého lékařského výzkumu připsala od 1. ledna téměř 1400 procent, a pokud vezmeme změnu již od úplného minima v březnu až do dnešního dne, tak vidíme růst přes 6000 procent," dodává Ondřej Moravanský z makléřské firmy Cyrrus.

Dařilo se také podílovým fondům, hlavně těm které investují do akcií. Ty mohly za letošní rok vynést i dvojnásobek investované částky. Smazat vysoké ztráty z minulého roku se jim ale nepovedlo.

Zlato jako jistota proti inflaci

Úspěšné letos byly také investice do zlata. Cena drahého kovu se vyšplhala na nové rekordy a od začátku roku stoupla o 30 procent.

"U zlata určitou roli hraje i jakási obava investorů z nějaké budoucí inflace a oni investici do zlata berou jako zajištění proti případné vysoké inflaci. Určitě se dalo vydělat i na některých měnách, nejúspěšnější měnou letošního roku proti americkému dolaru byl brazilský real, jihoafrický rand a australský dolar," vysvětlil Jan Vejmělek z Komerční banky.

Nemalé peníze letos vydělali také ti, kteří investovali prostřednictvím investičních certifikátů do kovů. Například cena mědi od začátku roku vylétla o 125 procent, u zinku o 100 procent a stříbro si připsalo padesátiprocentní zisky.

Rostl zájem o umění

Češi také využívali víc umění jako alternativní investici. Obrazů v ceně nad jeden milion korun se letos prodalo víc než loni. Podle šéfredaktora časopisu Art&Antique Jana Skřivánka byl zájem hlavně o díla autorů klasické moderny.

Sběratelé utratili na českých aukcích v letošním roce přes 700 milionů korun. Narozdíl od situace v zahraničí, český trh s uměním nejen že v meziročním srovnání nepoklesl, ale dokonce zaznamenal nárůst.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme