Českým exportérům se v loňském roce dařilo

Zahraniční obchod, mnohými označovaný za tahouna domácí ekonomiky, si připisuje další dílčí úspěch. Po říjnovém přebytku, který se opíral zejména o výrazný pokles dovozu totiž v loňském listopadu skončil opět přebytkem 14,5 miliardy korun, což byl meziročně o 15,6 miliardy korun lepší výsledek. Vyplývá to ze závěrů listopadového šetření Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl

Průmysl

Vývoz po dvanácti měsících poklesu stagnoval, dovoz byl meziročně nižší o osm procent. Obrat zahraničního obchodu se meziročně snížil o necelých šestnáct miliard na zhruba 375 miliard korun, ve srovnání s ostatními měsíci roku 2009 dosáhl ale nejvyšší hodnoty.

"Přebytek překonal tržní očekávání. Poprvé po dvanácti měsících nebyl zaznamenán meziroční propad exportu. To bychom mohli vnímat jako signál, že se ekonomika zlepšuje," říká analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Zároveň ale upozorňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zahraničním obchodu České republiky mluvili na Rádiu Česko analytik Komerční banky Jan Vejmělek a předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

"Musíme si ale uvědomit, že srovnáváme vůči základně, která je extrémně nízká. Česká ekonomika spadla do recese v závěrečném čtvrtletí roku 2008. Když tedy srovnáváme listopadová čísla 2009 vůči listopadovým číslům 2008, vypadají poměrně růžově. Myslím, že by bylo vhodnější podívat se na dynamiku posledních měsíců a tam je vidět určité zhoršení bilance zahraničního obchodu."

Nejúspěšnějším sektorem, který zastínil všechny ostatní sektory, je automobilový průmysl. Překvapivě se v sektoru neprojevilo ukončení šrotovného v sousedním Německu.

"Automobilový průmysl, který se neustále skloňuje, je podle mého názoru vlastně neštěstím naší ekonomiky. Je to dominantní obor, který zabírá většinu našeho exportu. Jakákoliv změna na trhu má potom dopad na celé naše hospodářství. Naopak strojírenství, které bylo vždy oporou našeho exportu, je ve velkém útlumu," podotýká předseda Asociace exportérů Jiří Grund a dodává:

"Růst exportuje je nadějnou a pozitivní změnou. Optimismus ale musíme krotit. Čas obratu ještě nenastal, zatím jsme stále v útlumu."

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme