Největšímu tuzemskému výrobci oděvů v Prostějově hrozí bankrot

OP Prostějov sám požádá příští týden o zahájení insolvenčního řízení. Věřitelské banky totiž nesouhlasily s předinsolvenčním moratoriem. Tato lhůta by dala největšímu tuzemskému výrobci oděvů čas k vypořádání se s finančními potížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Veselý v dílně OP Prostějov

Vladislav Veselý v dílně OP Prostějov

Největší tuzemský oděvní podnik dluží věřitelským bankám více než miliardu korun. Vedení firmy chce i během insolvenčního řízení zachovat výrobu.

Firma nejenom že bankám dluží, ale také nemá dostatek zakázek. Pokud se jí je nepodaří získat, půjde pravděpodobně do konkurzu. V podniku má také v nejbližší době začít forenzní audit posvěcený právě věřitelskými bankami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy firmy OP Prostějov přiblížila v pořadu Stalo se dnes redaktorka Anna Kajlíková

"Situace oděvního podniku není dobrá, ale je řešitelná. Hospodářský výsledek za rok 2009 není ještě přesně stanoven. Závěrky budou vyhotoveny příští týden. Výroba i přes problémy pokračuje. Většina našich dodavatelů navíc situaci chápe," řekl Radiožurnálu krizový manažer OP Prostějov Jiří Tuvora

Zkrácení pracovního týdne

Už ve čtvrtek se podnik dohodl s odboráři na zkrácení pracovního týdne. V pondělí budou zaměstnanci doma za 60 procent mzdy, zbytek týdne dostanou plnou výši platu. Vedení firmy doufá, že se podaří udržet výrobu i při insolvenčním řízení.

Podle ředitelky odborů závodu Helena Vyroubalové ale dojde také ke snížení počtu zaměstnanců. Podle jejího vyjádření se například dělníci o práci bát nemusí. K zeštíhlení má dojít zejména u technicko - hospodářských pracovníků.

"Od pondělka bude v závodě zaveden čtyřdenní pracovní týden," potvrdila Radiožurnálu Vyroubalová.

Úřad práce v Prostějově zatím žádné hromadné propouštění nehlásí. Podle krizového manažera Tuvory mohou společnost zachránit pouze zahraniční zakázky.

"Jde o zajištění potřebných zakázek a zeštíhlení počtu zaměstnanců," řekl Tuvora.

Navzdory situaci je vedení společnosti nadále přesvědčené, že zachování výroby je stále reálné, a to i v rámci i zmiňovaného insolventního řízení.

Lukáš Vincourek, Anna Kajlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme