Stále více lidí nakupuje a prodává přes internet

Prognózy, že internetový prodej úplně zlikviduje tradiční kamenné obchody, se zatím sice nepotvrdily, ale skutečnost, že stále více lidí využívá k nákupu zboží internet, je zjevná. A nejen k nákupu, ale také k prodeji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet

internet | Foto: Free Stock Photos

Aukční portály, jakési internetové burzy, využívá mnoho lidí, kteří třeba chtějí prodat starou pohovku nebo oblečení po dětech. Zpravodajský server iDnes.cz nyní přinesl informaci, že se finanční úřady začínají více zaměřovat na prodejce, kteří vydělávají na internetu velké peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O internetovém prodeji a nákupu mluvil na Radiožurnálu Robert Bezecný z auditorské a poradenské firmy Deloitte.

Například největší tuzemský aukční server Aukro.cz v loňském roce registroval jeden a půl milionu prodejců a nakupujících, směnilo se zde zboží za 4,2 miliardy korun. Různí se odhady, o kolik stát přichází na daních, které mnohdy nejsou za internetový prodej řádně placeny.

"Netroufám si říct, kolik peněz z internetového prodeje unikne. Mezi prodejci jsou určitě i poctiví podnikatelé, kteří svůj zisk řádně daní," říká Robert Bezecný z auditorské a poradenské firmy Deloitte.

Kdo musí příjem danit?

Koho se ale týká povinnost platit daně za internetový prodej? "Je třeba rozlišovat mezi drobnými prodejci a obchodníky, kteří se zaobírají nákupem a prodejem věcí. Zákon v tomto případě hovoří jasně. Příjmy z prodeje movitých věcí jsou od daně osvobozeny, pokud zboží nemá podnikatel zahrnuto v obchodním majetku. Pokud je zahrnuto v obchodním majetku, lze ho osvobozené od daně prodat až po pěti letech od jeho vyřazení, což se téměř neděje. Nezáleží tedy na ceně zboží, ale na tom co se prodává a kdo to prodává," vysvětluje Bezecný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rádiu Česko mluvil o prodeji přes internetové inzertní servery ředitel daňové správy ministerstva financí Jan Knížek.

Pokud tedy přes internet, ale i jakkoliv jinak, prodává fyzická osoba, v drtivé většině případů je příjem z prodeje movitých věcí osvobozen. Osvobození se nevztahuje pouze na příjmy z prodeje automobilů, letadel a lodí, a to v případě, že je prodám do jednoho roku od jejich nabytí.

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme