Tripartita bude znovu jednat o východiscích z krize

Tripartita bude dnes hledat cestu z krize pro české hospodářství. Nad vládním dokumentem, který by měl přinést jak krátkodobá, tak dlouhodobá východiska z krize, se opět sejdou zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

O vládním materiálu, který by měl přinést cesty k oživení české ekonomiky, už jednala tripartita na konci roku. Tehdy ale byli odboráři a zaměstnavatelé s dokumentem nespokojení.

Co by v něm už mělo být nově zapracováno, na poslední schůzce tripartity popsal premiér Jan Fischer:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer o východiscích z krize

"Tato země bude potřebovat poměrně významnou reformu daňového systému, bude potřebovat reformu mandatorních výdajů, výraznou reformu terciárního vzdělávání."

"Další tématem je nepochybně konkurenceschopnost informační a na znalostech založená společnost - to jsou základní témata. Pak tam můžou být témata věcná, jako je energetika a udržitelný rozvoj a tak dále," řekl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Liška před tripartitou

Zaměstnavatelé žádají nastartování projektů

Dokument například počítá s konsolidací veřejných rozpočtů, vyššími daněmi nebo s bojem proti korupci. Co by v něm nemělo chybět podnikatelům, řekl Radiožurnálu generální ředitel Svazu dopravy a průmyslu Zdeněk Liška:

"Jde tam o některé věci, které bychom potřebovali řešit, ať už je to v oblasti zaměstnanosti, trhu práce, pak jsou to některé projekty, které se osvědčily už v minulém období, jako Vzdělávejte se."

"Pak bychom rádi, aby se nastartovaly některé projekty, jako je třeba rekonstrukce prunéřovské elektrárny, které by mohly dát práci našim firmám a našim lidem," uvedl Liška.

Odbory: Jen co stihne tato vláda

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů, sociálního demokrata Milana Štěcha by v dokumentu ale měly být spíš takové úkoly, které vláda Jana Fischera ještě stihne do voleb splnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Štěch před tripartitou

"Především by tam měla být opatření, která jsou v exekutivní pravomoci současné vlády, aby to období do června, případně července, než bude po volbách ustavena nová vláda, mohlo být současnou vládou využito skutečně k posílení schopností naší ekonomiky vyrovnat se s krizí a případně pomoci nastartovat hospodářský růst."

"To znamená, že by tam měly být spíše krátkodobé úkoly, a ty dlouhodobé budou stejně hodně vycházet z toho, jak dopadnou volby v květnu letošního roku," myslí si Štěch.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme