Sklárna Crystalex znovu slavnostně zahajuje výrobu

Přesně rok a den po té, co soud vyhlásil na novoborský Crystalex úpadek, sjely z obnovené výrobní linky první skleněné soupravy v novém Crytalexu CZ. Nový majitel právě dnes slavnostně zahájil znovuobnovení výroby. Z původních osmnácti set propuštěných sklářů dostane do léta práci čtvrtina. Už nyní v nově otevřené sklárně pracuje přes tři sta bývalých zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Crystalex

Crystalex | Foto: Ivana Schöffelová

"V současné době už vyrábíme sklo. Balí se, i se chystá na odbyt," říká šéf odborových svazů Crystalexu František Kurec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech staronové sklářské firmy Crystalex CZ mluvil na Rádiu Česko její jednatel Jiří Hudera.

"Dnes slavíme nové narození Crystalexu. Pozvali jsme naše dodavatele a obchodní přátele, s kým jiným to oslavit?" popisuje dnešní slavnostní zahájení jednatel společnosti Crystalex CZ Jiří Hudera.

Ve firmě momentálně fungují dvě sklářské pece, které sklem zásobují dvě výrobní linky. Crystalex CZ zaměstnává 240 lidí v Novém Boru a stovku dalších ve sklárně v Karolínce. Do června plánuje firma rozjet další výrobní linku. Práci tak dostane čtvrtina propuštěných bývalých sklářů.

Exportuje do 80 zemí světa

Novoborský Crystalex měl ještě na podzim 2008, coby největší podnik zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading, roční obrat kolem 1,5 miliardy korun. Podle jednatele firmy Crystalex CZ Jiřího Hudery chce letos společnost dosáhnout obratu 600 miliónů korun.

Společnost Crystalex CZ je financována ruským kapitálem. "Export Crystalexu tradičně směřoval hlavně do Ruska a do Německa. Nový vlastník nám samozřejmě poskytne obchodní podporu v Ruska. Jinak firma exportuje do osmdesáti zemí celého světa," dodává Hudera.

Firma chce pokračovat v tradičním sortimentu, který ale bude každý rok částečně inovován ve spolupráci s firemními i externími designéry.

Tomáš Pavlíček, Ivana Schoffelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme