Plán ODS: Euro v Česku 1. ledna 2015

ODS chce snížit deficity rozpočtu tak, aby Češi mohli začít platit eurem 1. ledna 2015, televizi Prima to řekl ekonom strany Martin Kocourek. Termín bude podle něj záviset na vývoji eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

"My máme hranici, že tříprocentního deficitu chceme dosáhnout v roce 2012. Pokud usoudíme, že ČR bude připravena, mohli bychom do eurozóny přistoupit 1. 1. 2015," řekl v pořadu na Primě Kocourek a dodal:

"Bude ale záležet i na vývoji eurozóny samotné. Země eura mají aktuálně velké problémy s rozpočtovou disciplínou, a to například v Řecku a ve Španělsku."

ČSSD míní, že by Česká republika mohla přijmout euro nejpozději do roku 2016. Na sobotním jednání širšího vedení ČSSD to uvedl její předseda Jiří Paroubek. Podle vládou aktualizované verze Konvergenčního programu, který je základním dokumentem země pro přijetí eura, by měl deficit veřejných financí postupně klesat pod tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2014. To by podle ministra financí Eduarda Janoty znamenalo přijetí eura v roce 2017.

Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme