Spotřebitelské ceny stále rostou

Spotřebitelské ceny se v lednu opět mírně zvýšily. Potvrzují to výsledky šetření Českého statistického úřadu, podle kterého došlo k průměrnému meziměsíčnímu zdražení základních lidských potřeb o 1,2 procenta. V meziročním srovnání ale inflace oproti prosinci zpomalila, a to na sedm desetin procenta. V prosinci, stejně jako za celý loňský rok, spotřebitelské ceny zaznamenaly jednoprocentní růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Marián Vojtek

Bylo nastartováno mírné zotavování cen potravin a pohonných hmot. Ovšem největší vliv byl administrativní, a to změna DPH. Na pohonných hmotách a alkoholu se projevilo i zvýšení spotřební daně. Na cigaretách ještě ne," říká ředitel Odboru statistiky cen Českého statistického úřadu Jiří Mrázek a dodává:

"Dlouhodobým trendem je naopak pokles cen elektroniky a oděvů. U nich je období výprodejů mnohem delší. Výrazně poklesla i cena nových automobilů."

Přehrát

00:00 / 00:00

O inflaci a růstu spotřebitelských cen mluvili na Rádiu Česko ředitel Odboru statistiky cen Českého statistického úřadu Jiří Mrázek a ekonom Unicreditbank Pavel Sobíšek.

"Myslím si, že pumpování peněz státu do ekonomiky inflaci nezvedne. Což neznamená, že tento proces nemá jiná rizika. Pokud jde ale o inflaci, předpokládám zdražování související s růstem daní. Počítám s tím, že inflaci potáhne v následujících měsících nahoru především zdražení tabákových výrobků, u nichž se spotřební daň zvedla až od začátku února a prodejci se předzásobili. Ceny potravin také porostou," uvádí ekonom Unicreditbank Pavel Sobíšek.

Mírné cenové zotavování je podle ekonomů vidět v celé Evropské unii. Přesto ale nelze v letošním roce, nebo alespoň v prvním pololetí, čekat úpravu úrokových sazeb České národní banky.

Roman Chlupatý, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme