ČEPS hrozí, že začne odpojovat větrné a sluneční elektrárny

Provozovatel přenosové soustavy, společnost ČEPS, vyzval distribuční společnosti, aby pozastavily připojování nových slunečních a větrných elektráren do sítě. Vysoký počet naplánovaných projektů výstavby těchto zdrojů může podle firmy ohrozit bezpečný a spolehlivý provoz sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Větrné elektrárny (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na konci roku dodávaly větrné a fotovoltaické elektrárny do české elektrické soustavy víc než 600 megawattů výkonu. Už teď jsou přitom schválené projekty, které mají do sítě dodávat dalších 3500 megawattů.

Společnost ČEPS pohrozila, že pokud nedojde ke změně pravidel, bude nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. To by mohlo pro investory větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic.

Riziko by to podle právníků znamenalo také pro stát, po kterém by provozovatelé mohli požadovat kompenzaci.

Elektrárenská společnost ČEZ souhlasí s tím, že současný rozmach slunečních elektráren představuje hrozbu pro stabilitu elektrické soustavy. Jestli firma dočasně zastaví připojování nových obnovitelných zdrojů do sítě, má být jasné během několika dní.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme