České dráhy loni hospodařily poprvé s provozním ziskem

Vůbec poprvé loni skončily České dráhy své hospodaření provozním ziskem. Hlavně díky několikamiliardové pomoci od státu se výsledek zlepšil o téměř pět miliard. Celkem ale hospodaření státního dopravce skončilo v miliardovém minusu, hlavně kvůli odpisům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Je to historicky poprvé v novodobých dějinách, kdy České dráhy byly schopny vygenerovat hotové peníze. To znamená, přestaly se rozevírat nůžky v tom smyslu, že firma už nadále neprojídá svoji podstatu, ale stala se normálním ekonomickým subjektem," řekl ekonomický náměstek Českých drah Michal Nebeský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický náměstek Českých drah Michal Nebeský v pořadu Stalo se dnes.

Celková ztráta jedna miliarda korun je podle něj dána především historickou zátěží. "A tou je Pendolino, které generuje ztrátu až pět set milionů každý rok, poté náklady, které přispívají do účetní ztráty, ale dají se zařadit do kategorie nákladů restrukturalizačních," upřesnil Nebeský.

Martin Dorazín, Šárka Slezáková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme