ČEPS by mohl odpojovat sluneční elektrárny už příští rok

Česko by se v létě příštího roku mohlo ponořit do tmy. Podle společnosti ČEPS kolaps energetické přenosové soustavy hrozí v případě, že bude dodávat elektřinu velká část slunečních elektráren, které už získaly souhlas s připojením do sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Společnost ČEPS, která provozuje přenosovou soustavu, už vyzvala distribuční společnosti, aby pozastavily připojování nových obnovitelných zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o problémech s elektřinou ze slunečních elektráren natočil Jaroslav Skalický

Při současném tempu připojování solárních a větrných elektráren totiž hrozí situace, že bude výroba vyšší než spotřeba.

Katastrofickému scénáři by se ČEPS podle výkonného ředitele Miroslava Vrby snažil předejít vypínáním zdrojů. Taková situace by mohla v souvislosti se slunečními elektrárnami poprvé nastat v letních měsících příštího roku.

"V případě slunečných dnů, zejména o víkendech, kdy je zatížení malé, může nastat nesoulad mezi velkou výrobou fotovoltických elektráren a spotřebou, kterou určují koneční zákazníci. Pokud by tento stav vedl například k přetížení přeshraničních linek, tak by mohl nastat i úplný kolaps naší soustavy," uvedl Vrba.

Do sítě může jít dalších 3500 megawattů

Česká republika podle něj v současnosti představuje "fotovoltaický ráj". Výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren jsou v tuzemsku nejvyšší z celé Evropy, začala zde proto působit řada zahraničních investorů.

Na konci roku dodávaly větrné a fotovoltaické elektrárny do české elektrické soustavy víc než 600 megawattů výkonu. Kladná stanoviska k novým zdrojům přitom představují dalších 3500 megawattů.

Riziko by to podle právníků znamenalo také pro stát. Pokud by ČEPS začal odpojovat elektrárny ze sítě, jejich provozovatelé by mohli požadovat kompenzaci.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme