Na Žofíně se diskutuje o státní energetické koncepci na příštích 20 let

V Praze na Žofíně začalo odpoledne fórum o státní energetické koncepci a energetické bezpečnosti na příštích dvacet let a jejím výhledu až do roku 2050. Jde o akci s vysokými či minimálně dlouhodobými ambicemi a na vysoké úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní Jiřetín - protest

Horní Jiřetín - protest | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Kromě odborníků na energetiku a předních byznysmenů se ho účastní například i vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský a také předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, který ve svém vystoupení mimo jiné varoval, že jakmile v Česku odeznění ekonomická krize, nastane nedostatek energetických zdrojů a může přijít krize energetická.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státní energetické koncepci mluvil na Rádiu Česko ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský .

Fórum může pomoci vládě Jana Fischera s finalizací dokumentu, který má být základem pro zajištění energetické soběstačnosti Česka. V novém energetickém mixu má růst hlavně podíl takzvaných zelených zdrojů, ale také jaderné energie. Přesto se Česko podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského bez prolomení těžebních limitů uhlí neobejde.

"Někdy v roce 2012 až 2015, podle toho, jak tuhé budou zimy, nebudou mít teplárny dodávky uhlí. Na centrálním zásobování teplem jsou závislé tři miliony domácností. A nemají jinou možnost přejít k jinému tepelnému zdroji. V panelovém domě nemůžete mít kamna ani nic jiného než ústřední topení. Mluvíme o uhlí pro teplárny," říká ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Vládě se ale nedaří vysvětlit rozpor mezi tím, že na jedné straně mluví o nutnosti prolomení těžebních limitů, na druhé straně ale ČEPS, která dozoruje nad českou přenosovou soustavou, a nyní i ČEZ volají po tom, aby bylo pozastaveno připojování větrných a slunečních elektráren do sítě.

"V teplárenství sluneční elektrárny alternativou uhlí nejsou. Když je teplo ze Slunce, netopíme elektřinou. Alternativní zdroje elektřiny vytlačí konvenční zdroje, ale nenahradí je. Slunce začne svítit ve dne. Ale největší špička je v době, kdy Slunce nesvítí. Energetická špička tak nemůže být pokryta slunečními elektrárnami," vysvětluje Tošovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nutnosti rozlišovat typy fotovoltaických elektráren mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který se specializuje na oblast paliv a energií.

Horní Jiřetín na odpis

V případě prolomení limitů hrozí, že zanikne obec Horní Jiřetín. Kvůli tomu bude možná zastavena třistamilionová dotace na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod v obci.

"Měli bychom se jednoznačně postavit k tomu, že tam to uhlí je. Jestli si řekneme, že tam to uhlí je a chceme ho využít, musíme si říct jak. Já obyvatelům Horního Jiřetína čističku, kanalizaci i čisté životní prostředí přeji. Na druhou stranu přeji teplo třem milionům obyvatel. A musím to řešit komplexně," uvádí ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský a dodává:

"Ministru životního prostředí jsem tedy napsal, že tato investice může být riziková. Jsem ministr vlády zodpovědný za veřejné finance a tyto finance chci zodpovědně utrácet."

Není elektrárna, jako elektrárna

"Je dobré, že se energetická koncepce aktualizuje. Tato koncepce prolomila mnohá tabu. V diskuzi bude třeba pokračovat a některé otázky dořešit. Především nelze směšovat potřebu tepla a elektřiny," říká analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který se specializuje na oblast paliv a energií.

"Fotovoltaický boom nám přerost přes hlavu. Na druhou stranu prohlášení ČEPS, že nedoporučuje další připojení fotovoltaických elektráren do sítě by mohlo vést k opačnému extrému. To by se vylila vanička i s dítětem. Problém je, že se nerozlišuje mezi malou elektrárnou, kterou si někdo nainstaluje na střeše domu a obří, spekulativní elektrárnou, která zabírá hektary zemědělské půdy," doplňuje Gavor.

Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme