Zemětřesení v Chile zřejmě destilaci české hruškovice neovlivní

Víkendové zemětřesení v Chile by mohlo způsobit poměrně velké škody i v České republice, konkrétně ve Vizovicích. Právě tam sídlí známá likérka Rudolf Jelínek, která mimo jiné vyrábí hruškovou pálenku a to právě v Chile, ve městě Quillón ležícím nedaleko epicentra otřesů. Ty dosáhly 8 celých osmi desetin stupně Richterovy škály a jsou tak jedny z nejsilnějších, jaké kdy vědci zaznamenali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Chile

Následky zemětřesení v Chile | Foto: AFP

Podle generálního ředitele likérky Rudolf Jelínek Pavla Dvořáčka ale zemětřesení nenapáchalo nikterak závažnější škody na majetku likérky.

"Všechny naše budovy stojí a všichni zaměstnanci jsou v pořádku. Nicméně evidujeme zpřetrhaná potrubí plynu a vody. Budovy jsou navíc na podobné situace a otřesy architektonicky zařízené," řekl Dvořáček Radiožurnálu.

Aktuálně, podle Dvořáčka, řeší likérka problém, že má vykoupeno asi milión kilogramů hrušek, které kvasí a destilace tedy není z důvodu poškození právě plynovodů a elektriky možná.

"Stále nicméně věřím, že se nám podaří splnit kvótu vydestilovat sedm miliónů kilogramů hrušek. Vše ale závisí na rychlosti obnovy zmíněných zařízení," uvedl generální ředitel likérky Rudolf Jelínek.

Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme