Klaus: Nehledejme lék na krizi, ale na veřejné finance

Jak prezident řekl na žofínském fóru v Praze, ekonomika poroste i bez zásahu státu. Naopak jako nejdůležitější vidí vymanit se z pasti vysokého zadlužení země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: hrad.cz

Podle něj k tomu vede pět kroků - snížit roli státu v ekonomice a s ním i roli peněz vybíraných z kapes daňových poplatníků, omezovat přebujelé sociální výdaje, zapomenout na zvyšování daní lidem, kteří pracují a firmám, které vytvářejí pracovní příležitosti, a sáhnou na daňové úlevy pro různé vlivné zájmové skupiny.

K tomu ale v Česku chybí zásadní věc, dodal Klaus:
„Potřebujeme politickou odvahu s tímto celkem vystoupit a potřebujeme politika, či politiky schopné prodat ho české veřejnosti, vysvětlit ho české veřejnost a obhájit ho před českou veřejností. Tyto tři věci jsou naprosto nezbytné - a ty nejsou,“ posteskl si Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj v Česku ve Stalo se dnes zhodnotil analytik Patria Finance David Marek

Rozcestí připouští i Švejnar

Zadlužování českého státu se už deset let nepřetržitě zvyšuje. Na dnešním mezinárodním ekonomickém foru Zlatá koruna to konstatoval například Jan Švejnar. I když podle něj deficit státního rozpočtu České republiky není v Evropě nejhorší, politici by se měli chovat nepopulisticky a odpovědně - doporučuje Švejnar.

„Okamžitě není nutné postupovat zbrkle, není potřeba dělat opatření, která by opravdu vykolejila ekonomiku tak, či onak. To znamená, není nutné urgentně například snižovat podíl státních výdajů více, než se snažíme dělat nyní, ale též ho nezvyšovat,“ uvedl Švejnar.

Experti souhlasí s prezidentem

Česká ekonomika se, podle prezidenta, Václava Klause, dostává do nejnebezpečnější situace za posledních 20 let. Prohlásil to na jubilejním, stém žofínském fóru. Stát se totiž, podle Klause, rychle zadlužuje a žádná z politických stran přitom neplánuje ozdravění veřejných financí.

A bez reforem se, jak říká hlava státu, neobejdeme. Analytik Patria Finance David Marek v pořadu Stalo se dnes souhlasil s prezidentem Klausem, že největší nebezpečí pro tuzemskou ekonomiku není hospodářská krize, ale dluhová past.
„Největší nebezpečí pro naší ekonomiku jsme my sami. Njen stav veřejných financí, ale neschopnost situaci řešit.“

Budoucí vlády by si měla podle Marka ihned po ustavení přečíst doporučení úřadujícího ministra financí Janota a co doporučuje MMF. V porovnání s ostatními zeměmi náš dluh není tak enormní, ale nebezpečná je bude rychlost, s jakou se zadlužujeme.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme