Část strategických zásob nafty bude ČR skladovat v Německu

Správa státních hmotných rezerv se rozhodla uskladnit část strategických zásob nafty v Německu, hlavně kvůli úsporným opatřením. Podnik tak ušetří desítky milionů korun. Pět procent zásob nafty pro případ nouze tak spravuje soukromá společnost Viktoriagruppe. Její vlastník ale není veřejně znám a média spekulují, že by jím mohla být ruská ropná společnost Lukoil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu. (Ilustrační foto)

Tankování benzínu. (Ilustrační foto) | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Správa hmotných rezerv firmu požádala, aby svou vlastnickou struktura odkryla. Šéf hmotných rezerv Ladislav Zaba připomíná, že nemají povinnost ze zákona zjišťovat majetkové poměry svých obchodných partnerů. Pokud společnost Viktoriagruppe nezveřejní kdo ji vlastní, přistoupí státní podnik k dalším krokům.

„Můžeme jednat jen přes pana premiéra. Budeme požadovat stanovisko zpravodajských služeb k bezpečnostním rizikům. Na druhou stranu musíme respektovat zákony i v případě případného vypovězení smlouvy,“ říká Ladislav Zaba.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme