Spory v oblasti úvěrů by mohli rozhodovat finanční arbitři

Spory mezi bankami a klienty ohledně spotřebitelských půjček bude moci nově řešit finanční arbitr. Rozšíření jeho pravomocí schválila vláda. Ochrana spotřebitele na finančním trhu by se tak měla od příštího roku opět o něco zlepšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup na splátky a úvěry - letáky

nákup na splátky a úvěry - letáky | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Zatím finanční arbitr rozhoduje jenom pře mezi klienty a bankami v oblasti platebního styku. Například, když dojde ke zneužití platební karty a finanční ústav reklamaci klienta neuzná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozšířené pravomoci finančních arbitrů shrnul v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Tomáš Medek

Nově by se na něj mohli obracet i lidé, kteří vedu spor s bankou nebo splátkovou společností týkající se úvěrů. Finanční arbitr František Klufa upřesňuje, jaké rozepře zřejmě bude muset nejčastěji řešit.

“Spatně vypočtená splátky, kalkulace poplatků, které nejsou v úvěrových smlouvách, titulu různých zástavních práv, rozdíl mezi roční průměrnou sazbou nákladů, co je v sazbě a co je v realitě. Sporů může být strašně moc a budou určitě rozlišné,“ říká Klufa.

Spotřebiteli to umožní domoci se svých práv jinak než soudní cestou. Soud by případ mohl řešil i několik let, finanční arbitr spor rozhodne většinou do dvou měsíců. Důležité je také to, že řízení je zdarma.

Arbitr versus rozhodčí doložky

V poslední době vzrůstá počet stížností lidí hlavně na nekalé praktiky splátkových společností. Nejčastěji se týkají takzvaných rozhodčích doložek, které bývají často zakotveny ve smlouvě o spotřebitelském úvěru. Umožňují, aby případný spor místo soudu řešil rozhodce, často ale najatý splátkovou společností.

Právě v těchto sporech by mohl hrát větší roli finanční arbitr, vysvětluje Světlana Rysková ze Sdružení obrany spotřebitelů:

„Jestliže například rozhodčí doložky překlopují úvěrovou smlouvu ve prospěch věřitele, finanční arbitr by to mohl vyvažovat, protože on by rozhodoval nestranně a pravděpodobně by více zohledňoval nároky a právo spotřebitele.“

Finanční arbitr tedy bude moci tyto spory řešit, ale pouze v případě, že ještě nebylo zahájeno rozhodčí řízení. Pokud se tedy klient splátkové společnosti například dostane do problémů se splácením a má ve své smlouvě rozhodčí doložku, bude muset přijít za finančním arbitrem včas.

Zatím se předpokládá, že finanční arbitr měl tyto rozšířené pravomoci získat od ledna příštího roku. Záležet bude na tom, kdy příslušnou novelu zákona schválí sněmovna a podepíše ji prezident.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme