Senátoři rozhodnou, zda se sníží výkupní cena solární energie

Energie ze slunce by mohla být levnější. Počítá s tím novela, kterou mají na stole senátoři. Podle normy by mohl Energetický regulační úřad v budoucnu snížit výkupní cenu elektřiny ze slunce o víc než pět procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Novela má zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky. Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha tvrdí, že sociální demokraté novelu jednoznačně podpoří.

„My jsme ji projednávali již ve Výboru pro veřejnou zprávu a tam také získala podporu. Je třeba srovnat podmínky jednotlivých způsobů tvorby elektrické energie. Fotovoltaika byla neúměrně podpořena, zdražovalo to energii.“

Pro novelu budou hlasovat i senátoři z TOP 09. „Cena je dnes příliš vysoká, vzhledem k tomu, že se pořízení podstatně zlevnilo. Já jsem sice velice pro alternativní zdroje, ale v tomto případě je cena za tento druh energie příliš vysoká,“ řekl předseda strany Karel Schwarzenberg.

Občanští demokraté mají ale k normě výhrady. Senátoři ODS se podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky rozhodnou až před finálním hlasováním, jak se k novele postaví.

„Přišly nové informace, které dávají možnost určité arbitráže na český stát, žalob na český stát, takže musíme zvážit všechny kroky, aby to bylo právně co nejčistší. Já se spíše nakláním k tomu, aby vznikl pozměňovací návrh,“ řekl Přemysl Sobotka Radiožurnálu.

Martina Spěváčková, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme