Ztráty až dvě stě milionů Kč mají kvůli sopce ČSA a Letiště Praha

Sopečný mrak z Islandu stál podle předběžných odhadů evropský turistický průmysl více než dvě miliardy dolarů. České aerolinie a Letiště Praha zaznamenaly ztráty celkem 150 až 200 milionů korun. V České televizi to řekl ředitel prezident ČSA a generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

ČSA podle prezidenta a generálního ředitele Letiště Praha Miroslava Dvořáka zatím neuvažují, že by kvůli těmto ztrátám požádaly stát o finanční pomoc.

„V případě Letiště Praha je to o něco snazší – vyčíslení probíhá de facto každým dnem, ale v tuto chvíli se zastavujeme na částce kolem 50 milionů korun. V případě ČSA je to daleko těžší, protože ten dopad teprve přichází. Můžeme říct, že to budou desítky milionů korun za den. To znamená, že určitě ta částka přesáhne 100 milionů korun za těch 6 dní,“ uvedl Dvořák.

Také Řízení letového provozu už vyčíslilo ztrátu, jak potvrdil jeho ředitel Jan Klas: „Je to 30 milionů vlastně výpadek tržeb. My jsme na straně nákladů nic nešetřili, protože absolutní priorita bylo co nejrychleji rozlétat a samozřejmě na tak krátkou dobu by to nemělo smysl. A především jsme chtěli být kdykoli připraveni.“

Vláda by teď měla rozhodnout, jestli českým aerolinkám pomůže překonat ztráty. Podle náměstka ministra financí Bohdana Hejduka je ale o náhradách předčasné mluvit. Řekl to České televizi.

„ Zatím je to velmi předčasná otázka. Nejprve je potřeba dopady konkrétně spočítat a pak se domluvit na tom, jak budou řešeny. Zda bude pomoc ČSA poskytnuta nebo ne, o tom samozřejmě bude rozhodovat vláda,“ uvedl.

Julie Rákosová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme