Na drahách bude 20 nových lokomotiv od Škodovky

Škoda Transportation představí novou lokomotivu. Ponese označení 109E a netrpělivě jí očekávají především České dráhy, které si objednaly dohromady dvacet strojů za dvě a půl miliardy korun. Dodávka má ale roční zpoždění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lokomotiva 109E. Škoda

Lokomotiva 109E. Škoda | Foto: Škoda Holding

České dráhy Cargo objednaly novou lokomotivu od vítězné firmy Škoda Transportation před šesti lety. Pro plzeňskou Škodovku to znamenalo návrat k tradiční výrobě, ale za použití nejmodernějších technologií. Lokomotiva Škoda 109E bude z počátku tahat hlavně nákladní vlaky.

Nová lokomotiva je uzpůsobená pro všechny tratě ve střední Evropě o různém napájení. Vlak může nejen táhnout, ale i tlačit. Může tedy být na konci soupravy a dá se ovládat dálkově z řídícího vozu na druhé straně vlaku.

Stroj splňuje nejpřísnější bezpečnostní limity, včetně protipožární ochrany. Například stěna mezi kabinou a strojovnou odolala požáru celých patnáct minut. Lokomotiva je taky velmi odolná čelnímu nárazu. A v neposlední řadě splňuje přísné limity rušení, umožňuje dynamické brzdění a zahrnuje jednotný evropský zabezpečovací systém ETCS.

Konkurencí Škody 109E je lokomotiva Taurus firmy Siemens. Zatímco nová Škodovka jde teprve do zkušebního provozu, Taurus se už prohání po českých kolejích déle. Nedávno dostal povolení k provozu na tratích mezi Děčínem, Břeclaví a Bohumínem. Tato lokomotiva jezdí v čele vlaků Eurocity, ale České dráhy si je pouze pronajímají od rakouských drah.

Novináři i veřejnost se můžou s novým strojem plzeňské Škodovky seznámit už dnes na plzeňském nádraží. Premiéru si lokomotiva odbude v září na berlínském veletrhu InnoTrans.

Nikola Bojčev, David Havlena, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme