Od konce IPB uběhlo deset let

Před deseti lety skončila IPB - Investiční a poštovní banku. Mnozí tvrdí, že krach tohoto peněžního ústavu umožnil vznik úplně nového, standardnějšího a stabilního bankovního systému v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

IPB byla jednou z největších tuzemských bank a kvůli jejímu bankrotu se ukázal skutečný rozsah špatného úvěrování v zemi. Banku nucený správce prodal ČSOB. Obchod způsobil spoustu problémů, nicméně jeho konečný výsledek je podle většiny analytiků pozitivní.

IPB byla založena v roce 1993 sloučením Poštovní a Investiční banky. Část jejích akcií si rozebrali účastníci kuponové privatizace, většinu si ale nechal stát. Ten banku prodal v roce 1998 společnosti Nomura, která obratem vyvedla v rozporu se zákonem bezmála polovinu akcií IPB do své dceřiné společnosti na Kajmanských ostrovech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze IPB mluvili na Rádiu Česko novinář Jan Macháček a bývalý předseda sněmovní komise pro vyšetřování pádu IPB, bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý

V bance narůstaly problémy s nevymahatelnými úvěry a po kontrole z České národní banky byl management IPB 16. června roku 2000 za pomoci ozbrojeného komanda zbaven kontroly nad činností instituce a byl ustaven nucený psrávce.

ČNB pak o prodeji Investiční a poštovní banky tři dny vyjednávala s Allianz-Unicredit a také s ČSOB, které nakonec prodala aktiva banky za dvě miliardy korun.

Dluhy putovaly do státní Konsolidační agentury. Celkové ztráty byly vyčísleny na 68 mkiliard korun. Soudní spory a arbitráže o tyto peníze pokračují dodnes. To už je ale jiný příběh. Pohádka o lvu ve světě financí skončila přesně před deseti lety.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme