Centrální banku povede Miroslav Singer

Zdeňka Tůmu v čele České národní banky (ČNB) vystřídá Miroslav Singer. Nového guvernéra na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera

Prezident Václav Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera | Foto: Tomáš Adamec

Václav Klaus po jmenování řekl, že Miroslav Singer není žádným nováčkem – pět let je viceguvernérem České národní banky, a tak se centrální banka dostává do těch nejlepších rukou.

Přehrát

00:00 / 00:00

singer na 16.mp3

Před ČNB jsou teď podle prezidenta republiky velké úkoly – musí se vyrovnat se současnou složitou finanční situací v Evropě. Václav Klaus věří, že se ČNB dokáže postavit různým návrhům na omezování trhu, které přicházejí z Bruselu.

Neodpustil si ani poznámku, že Miroslav Singer bude tak dlouho silným guvernérem, dokud bude mít Česko vlastní měnu, tedy českou korunu. Doufá prý proto, že si centrální banka nebude pod Singerovým vedením pod sebou podřezávat větev.

Miroslav Singer připomněl, že mandát přebírá v době, kdy ještě neutichly turbulence na finančních trzích.

„Chystají se dramatické, pro naši zemi ne vždy prospěšné změny architektury finančního systému ve světě i v Evropě a já jsem odhodlán ze všech sil usilovat o to, aby během mého působení na pozici guvernéra byla Česká národní banka schopna naplňovat roli garanta pevnosti českého finančního systému a především stabilní hodnoty úspor českých občanů,“ řekl nový guvernér.

Euro nespěchá

Pokud jde o zavedení eura v České republice, Miroslav Singer s jeho přijetím nespěchá. „Situace není taková, že by v Čechách mělo smysl přemýšlet o zavádění eura. Myslím, že to vyjádřila i formující se vláda, když řekla, že nebude stanovovat termín. Pro mě to není něco, o čem teď uvažuji,“ řekl nový guvernér.

Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory je současná měnová politika nastavená velmi rozumně a dá se proto čekat, že i nový guvernér bude pokračovat ve stávajícím trendu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident se rozhodl dobře, myslí si analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora

„Úrokové sazby budou po nějaký čas stagnovat a s tím, jak bude v Evropě postupovat oživení, půjdou nahoru. Větším oříškem bude dohled nad bankovní sférou, ukazuje se, že Evropa má velké problémy, takže bude tlak i na další země, včetně České republiky, takže dohled bude pravděpodobně ještě zpřísněn,“ odhaduje Pikora.

Otázka zavedení eura se v průběhu funkčního období nového guvernéra podle analytika rozebírat nebude.

„Euro je v tak vzdálené budoucnosti, že to není otázka pro pana Singera. Eurozóna má sama tak vážné problémy, že není jisté, jestli euro vůbec přežije,“ myslí si Pikora.

Dvaačtyřicetiletý Miroslav Singer je absolventem Vysoké školy ekonomické. Pracoval v Národohospodářském ústavu Akademie věd a v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie Univerzity Karlovy. Působil také jako hlavní ekonom společnosti Expandia Finance a od roku 2005 byl viceguvernérem centrální banky.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický, Jan Richter, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme