Česká národní banka už má kompletní vedení

Prezident Václav Klaus doplnil vedení České národní banky (ČNB). Na Pražském hradě dnes jmenoval Vladimíra Tomšíka viceguvernérem. Radu pak doplnil o dalšího člena - hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Vedení centrální banky je tak po předčasné rezignaci guvernéra Zdeňka Tůmy a jmenování Miroslava Singera kompletní. Druhým viceguvernérem je Mojmír Hampl. Členy bankovní rady jsou dále Robert Holman, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

"Jsem rád, že bez jakékoliv prodlevy je bankovní rada doplněna a že s vámi dvěma bude plně funkčním a fungujícím orgánem," řekl prezident při jmenování Tomšíka a Janáčka. Klaus také Tomšíkovi a Janáčkovi řekl, aby svoji práci brali zodpovědně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jmenování nových členů bankovní rady ČNB sledovala na Pražském hradě M. Spěváčková

„Věřím, že s vámi dvěma bude bankovní rada orgán dělný, funkční a fungující. A že všichni berete na vědomí zodpovědnost České národní banky za ekonomický vývoj v naší zemi, za stabilitu naší měny, za to, aby inflace neukrajovala příjemcům nejrůznějších příjmů, aby česká koruna byla stabilní,“ řekl Klaus.

Nově jmenovaný viceguvernér Tomšík po jmenovaní řekl, že vedení banky bude dál proti přílišné regulaci a bude prosazovat princip volného trhu a konkurence.

Volný trh a konkurence

„Česká národní banka si je vědoma toho, že žádná ekonomická teorie, ale ani finanční praxe nedává návod, který by znamenal, že čím více regulace, tím více jste schopni předcházet krizím. To tak vůbec není,“ podotkl Tomšík a dodal:

„A Česká národní banka doposud sehrála nejen na domácím, ale i na mezinárodním poli při tvorbě těchto regulací významnou roli. Nadále budeme zastávat princip, že i do finančního sektoru patří volný trh a konkurence.“

Janáček pak tvrdí, že měnová politika České národní banky je velmi dobře nastavená. „Nedomnívám se, že příliš proaktivní politika by byla dobrá pro přítomnost a budoucnost této ekonomiky,“ řekl nový člen bankovní rady.

Česká národní banka dohlíží nad finančním trhem. Vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vede účty organizací, které jsou napojené na stát.

A v neposlední řadě ČNB dohlíží nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím a penzijním připojištěním. Do její činnosti lze zasahovat jen na základě zákona.

Milan Kopp, Nikola Bojčev, Martina Spěváčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme