Temelín přechází z amerického na ruské palivo, odstaví 1. blok

Jaderná elektrárna Temelín přechází v prvním bloku z amerického paliva na ruské. Dnes večer kvůli tomu tento blok odstaví na více než dva měsíce. Příští rok na jaře přejde na ruské palivo také druhý blok elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Personál odpojí první blok od rozvodné sítě úderem 21. hodiny. Délka odstávky je plánována na 66,5 dne. Bude se na ní podílet 600 pracovníků ČEZ a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá výměna paliva v Temelíně, vysvětlila pro Ozvěny dne Radiožurnálu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Doposud odebíral Temelín palivo od americké firmy Westinghouse. Teď ji vystřídá ji ruský TVEL, který před čtyřmi lety vyhrál výběrové řízení.

Běžně se při plánovaných odstávkách vyměňuje zhruba čtvrtina palivových článků. Kvůli novému dodavateli je ale třeba vyměnit všechno palivo naráz.

„Tentokrát se vyveze celá zóna, to znamená všech 163 palivových souborů, které tam jsou, a zavezou se komplet nové. Ale metoda je úplně stejná jako při každé odstávce na výměnu paliva,“ vysvětlila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Odstávka je podle ní výjimečná tím, že se během ní bude vůbec poprvé překládat použité palivo do skladovacího kontejneru Castor a následně se bude transportovat do nově postaveného meziskladu v areálu elektrárny.

Nepůjde však o palivo z reaktoru, ale ze skladovacího bazénu vedle něj, kam se vyhořelé palivo dosud ukládalo. „Články, které je třeba vyměnit, se pokaždé ještě nějakou dobu, pět až deset let, dochlazují,“ popsala Drábová.

Všichni uchazeči o dostavbu mají stejné šance

V současné době se také jedná o dostavbě Temelína. Hlavními uchazeči o obří zakázku jsou americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva.

Jak potvrzuje vládní zmocněnec pro dostavbu jaderné elektrárny Václav Bartuška, každý z účastníků má na vítězství v obřím tendru i nadále stejné šance.

„Myslím si, že nikdo není v nevýhodě. Podmínky tendru jsou vcelku srozumitelné. Ve finále si nepochybně vedení státu bude muset vybrat dodavatele, třeba i na základě strategických kritérií, ale tam ještě nejsme,“ uvedl.

V tom s ním souhlasí také Dana Drábová: „Všechny tři projekty jsou reaktory takzvané třetí generace a žádný z nich není takový, o němž bychom řekli: ten má takovou bezpečnostní díru, že je třeba ho vyřadit. Všechny tyto projekty mají už licenci v zemi původu. Nemáme favorita, nemáme nikoho na vyhození.“

Martin Hromádka, Radek Pavlovič, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme