Revoluce v prodeji energií. Noví hráči se perou i o domácnosti

Do prodeje elektřiny a plynu u nás vtrhli noví, draví obchodníci. Tento trh tak podle Hospodářských novin zažívá doslova revoluci. Firmy se začaly zajímat už i o domácnosti, které mohou ušetřit až desetinu nákladů. A na situaci reagují dokonce i velcí dodavatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Na dlouho zamrzlém trhu s energiemi začal konkurenční boj. Mohou za to ceny energií, které kvůli krizi poklesly. To loni přilákalo do tohoto oboru desítky nových hráčů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do prodeje elektřiny a plynu vtrhli noví obchodníci. Téma pro energetického experta Vladimíra Štěpána a předsedu Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta

Zákazník má možnost na tom vydělat - změnou dodavatele může i domácnost ušetřit stokoruny měsíčně. A lidé na to slyší.

Zatímco v roce 2008 změnilo dodavatele asi 16.000 domácností, loni už to bylo 54.000 a letos do června dokonce 60.000.

Nové situaci se musejí přizpůsobit i velcí distributoři, kteří prodávají energie zčásti nakoupené za vysoké předkrizové ceny. I tak ale mírně zlevňují a konkurují si i mezi sebou. Třeba elektrárenský ČEZ teď nabízí levnější plyn, RWE zase totéž dělá s elektřinou.

Analytici ale varují, že období mimořádně nízkých cen energií a převisu nabídky nad poptávkou pomalu končí. S tím by mohla mít řada mladých hráčů problémy.

Po oživení mohou přijít krachy

Energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán míní, že ne všechny „štiky“ na energetickém trhu růst cen přežijí. Můžeme se tak podle něj dočkat dalších krachů jako loni u velkoobchodníka Moravia Energo.

„Někteří jsou kvalitně vybavení, mají dobrý marketing, dobré zázemí. Jiní jsou na tom hůře, budou riskovat s cílem získat krátkodobě vysoké zisky, takže si myslím, že krachů bude mnohem více,“ upozorňuje Štěpán.

Plynoměr | Foto: Fotobanka stock.xchng, Csongor Varga

Obecně ale trend nových distributorů vítá. „Jinak by celá liberalizace, jak ji vyhlásila před šesti lety Evropská unie, neměla smysl. Až teprve teď dochází v Česku k naplnění, kdy se regulačnímu úřadu podařilo nastavit pro rok 2010 a 2011 taková pravidla, která umožní, že se prosazují i menší obchodníci. To žádný stát na východ od ČR nemá,“ připomněl Štěpán.

Že se dají po oživení ekonomiky očekávat krachy menších firem, potvrzuje i předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Zákazníkům radí především neuzavírat dlouhodobé smlouvy.

„Pokud zákazník chce vydělat, tak je to rok až dva roky, kde se skutečně nechá předvídat cena, a větší serióznější obchodník je schopen to dodržet. Ale jestliže někdo uzavře smlouvu na delší dobu a má tam podmínky, že bude mít například pětiprocentní snížení, to nikdo není schopen garantovat,“ podotkl Fiřt.

Martin Hromádka, Martin Křížek, Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme