Protikorupční policie stíhá víc než 50 lidí za kartel

Už v podstatě bereme jako fakt, že s tím, jak se v Česku rozdělují veřejné zakázky, není vždy vše v pořádku. A že tyto soutěže může nezřídka provázet korupce. Teď ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poprvé oznámil, že se podařilo odhalit skupinu firem, které použily specifický trik, když se o jednu takovou zakázku ucházely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec

Firmy uzavřely kartelovou dohodu. Vzájemně koordinovaly svoje nabídky na provozovatele armádních ubytoven ve výběrovém řízení Vojenské ubytovací a stavební správy. A vyhrály.

„Pětice firem se mezi sebou dohodla, kdo z nich získá veřejnou zakázku a v jaké ceně,“ řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Protikorupční policie už kvůli tomu stíhá přes padesát lidí. V tomto ohledu je to největší případ, jakým se momentálně zabývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu kartelové dohody s odborníky v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Antimonopolní úřad zahájil šetření právě na základě podnětu policie.

„Zahájili jsme s danými firmami správní řízení, provedli jsme další šetření, vyslechli jsme je a teď jsme vydali rozhodnutí o tom, že se jednalo o zakázanou kartelovou dohodu v oblasti veřejných zakázek a udělili sankce,“ popsal Petr Rafaj.

Obtížné prokazování

Zástupci firem podle jeho slov neustále tvrdili, že šlo čistě o náhodu. V žádném případě nepřipouštěli a dosud nepřipouštějí, že by se jednalo o dohodu. Firmy poškodily hlavně ubytovací správu ministerstva obrany, potažmo daňové poplatníky.

„Tento případ je výjimečný proto, že tyto se záležitosti se obtížně prokazují. Případy, které jsou dotaženy alespoň do toho stadia, že je takováto praktika odhalena a určitým způsobem postižena, jsou poměrně řídké. Na druhou stranu to neznamená, že se takové praktiky nevyskytují v širší míře,“ uvedl předseda expertní skupiny Platforma pro tranparentní veřejné zakázky Daniel Weinhold.

Podle jeho slov může být tento případ varováním pro ostatní firmy, které by chtěly něco podobného provádět.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme