Firmy zase začínají hledat nové pracovníky

Česká ekonomika se pomalu dostává z recese – jedním ze znaků může být to, že firmy hledají zaměstnance mnohem více a usilovněji než před rokem. Poptávka se údajně zvyšuje od počátku roku. Největší zájem je prý zejména o obchodní zástupce, řidiče, kuchaře, lékaře či mistry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatel, byznysman /ilustrační foto/

Podnikatel, byznysman /ilustrační foto/ | Foto: Comstock Images

„V našich systémech evidujeme meziročním srovnáním nárůst zhruba o 17 procent, co se týče pozic na hlavní pracovní poměr,“ říká Jana Skalová, analytička společnosti LMC, která provozuje dva z největších českých pracovních serverů Jobs.cz a Práce.cz .

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách na pracovním trhu s analytičkou Janou Skalovou

„V loni v tuto dobu byla krize na samém vrcholu, vysvětlujeme si to tedy tím, že docházelo k postupnému oživení ekonomiky během celého roku, a tudíž logicky i k oživení aktivit firem,“ dodává.

Podle Skalové kromě výše zmiňovaných pozic stoupá zájem zaměstnavatelů především o méně kvalifikované pozice, jako jsou lidé s výučním listem, na druhou stranu ale také o odborníky jako IT specialisté, analytici či ekonomové.

Dochází tak ovšem k obrovské konkurenci mezi uchazeči o pracovní pozice. „Minulý měsíc jsme evidovali rekord čtyři sta tisíc odpovědí ze stran uchazečů, což je asi šedesát odpovědí na jednu pozici,“ připouští analytička.

Trend oživení se prý týká především Prahy a Středočeského kraje, nabídky práce přibyly i v Jihomoravském kraji. Stagnující nabídky se objevují naopak v regionech jako Ústecký, Mostecký, Moravskoslezský kraj a na Vysočině.

Podniky na trhu práce mění chování

Jak tvrdí analytička z firmy LMC, trh práce prochází změnami. Firmy například začínají více poptávat zaměstnance na flexibilní pracovní poměr, na částečné úvazky nebo pracovníky na IČO, pravděpodobně bude ubývat pozic na hlavní pracovní poměr a na dobu určitou.

„Podniky v době krize přece jen poznaly nejistotu, a ta poznamenala i jejich chování a předvídavost potřeby pracovní síly do budoucna,“ tvrdí Jana Skalová.

Vysvětluje také, že ve výše zmiňovaném průzkumu společnosti LMC se sice ukázal přibývající zájem o pozice na hlavní pracovní poměr, není ale jasné, zda se jedná o poměr na dobu určitou nebo IČO.

„Z reakcí firem, které obhospodařujeme, se ale dá předpokládat, že budou mít více zájem o omezenou pracovní dobu nebo o projektové zaměstnání. Vyplývá to i z poptávky po oborech. Podniky mají největší zájem o pracovníky z oblasti obchodu a prodeje, kde je velký prostor pro nabírání partnerů, kteří pracují na živnostenský list,“ popisuje Skalová.

Krátkodobých přivýdělků na léto výrazně ubylo

Nabídka brigád a sezónních prací se ale letos v létě výrazně snížila – oproti minulému roku o 40 procent. Podle analytičky začaly firmy daleko více využívat kmenových zaměstnanců, nabíraly kupříkladu zpět ženy na mateřské dovolené.

Společnost LMC registruje téměř 25 tisíc firem z České republiky a ze zahraničí.

Karolína Koubová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme