Vládě bude znovu radit NERV, rozdělí se do expertních týmů

V ekonomický otázkách bude kabinetu opět radit Národní ekonomická rada vlády (NERV). Dnes se sešla na svém první jednání. Podle premiéra Petra Nečase vznikne šest projektových týmů zaměřených na zlepšení jednotlivých oblastí ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas po jednání NERV. Zprava za ním jsou členové rady Daniel Münich, Pavel Kysilka a Jiří Rusnok.

Premiér Petr Nečas po jednání NERV. Zprava za ním jsou členové rady Daniel Münich, Pavel Kysilka a Jiří Rusnok. | Zdroj: ČTK

Národní ekonomickou radu vlády na začátku roku 2009 vytvořil jako odborný poradní a konzultační orgán tehdejší kabinet Mirka Topolánka. Včera její oživení schválila vláda Petra Nečase.

Přehrát

00:00 / 00:00

První jednání Národní ekonomické rady vlády sledovala reportérka Veronika Malá

Dnes premiér představil členy rady, jejichž počet vzrostl z deseti na patnáct, i úkoly, které bude mít.

Sledovat má šest oblastí, které odpovídají i základním prioritám vlády - veřejné rozpočty, důchodová reforma, boj s korupcí, ekonomická politika v rámci EU, reforma výzkumu a vzdělávání a podpora podnikání.

Pro každý z těchto okruhů podle Nečase vznikne jeden expertní tým, činnosti skupin se budou účastnit i ekonomičtí ministři vlády. Ačkoliv je NERV jen poradním orgánem kabinetu, neznamená to, že vláda podle doporučení rady nemůže změnit názor, podotkl Nečas:

“Čistě hypoteticky nemohu vyloučit, že v některých věcech Národní ekonomická rada vlády přesvědčí vládu, aby modifikovala svůj postoj, který je třeba výsledkem nějakého koaličního politického kompromisu.“

Rada se bude scházet jednou měsíčně

Narozdíl od předchozího volebního období se také rada bude scházet pravidelně, a to jednou měsíčně. Rozdělení odborníků do jednotlivých týmů premiér oznámí do dvou týdnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s členem NERV Tomášem Sedláčkem pro Rádio Česko

Z původních členů NERV zůstane v obnovené radě drtivá většina. Nově v ní zasedá Vladimír Bezděk, který letos od ledna do června vedl poradní expertní skupinu zaměřenou na přípravu důchodové reformy.

Dalšími novými členy jsou exministr financí Eduard Janota, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny Pavel Kysilka, vedoucí vědecký pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd Lubomír Lízal nebo hlavní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Sobotka bude obezřetný

Staronový člen NERV, ekonom Tomáš Sedláček, od současného vymezení činnosti rady očekává koncepčnější práci než minule. „Práce bude dlouhodobější, bude to víc zaměřeno na reformy a na dlouhodobé věci než na krátkodobá opatření, která měla opravdu jen vykolíkovat největší nedostatky loňského roku,“ uvedl Sedláček.

Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce ale být k výsledkům NERV obezřetný. Jakákoliv jeho doporučení hodlá ve straně pečlivě zanalyzovat. „Nemyslím si, že je úplně zbytečný, ale v každém případě má vládě kompenzovat fakt, že vláda nemá žádnou vlastní hospodářskou politiku,“ prohlásil Sobotka.

„Pokud se podíváme na programové prohlášení vlády, tak tam v této oblasti nejsou definovány žádné cíle, není tam nic, co by hovořilo o podpoře hospodářského růstu nebo o podpoře vzniku nových pracovních míst. Myslím si, že premiér Nečas tím, že znovu zřídil NERV, se snaží zakrýt fakt, že vláda nemá definovanou žádnou věrohodnou hospodářskou strategii,“ dodal lídr ČSSD.

Veronika Malá, Martin Hromádka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme