Číňané mají zájem o české síťovky, mají nahradit igelitky

Číňané spotřebují denně deset miliard igelitových tašek a pytlíků. Většina z nich skončí druhý den v koši nebo na ulici. Jen v Šanghaji, kde se koná EXPO 2010, vyhodí 20 milionů tamních obyvatel ročně do koše 190 tisíc tun igelitových tašek. Mohli by si přitom vzít příklad z Hong Kongu. Tam za pouhý rok snížili počet plastových tašek vydávaných v supermarketech o 90 procent. K úspěchu přispělo zavedení daně ve výši 50 centů, tedy asi koruny dvacet. Zákazníci nyní proto raději chodí na nákup s vlastní taškou. I proto má Čína velký zájem o české síťovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky v Česku končí mnohdy v odpadkovém koši anebo samotné slouží jako nádoba na odpad.

Igelitové tašky v Česku končí mnohdy v odpadkovém koši anebo samotné slouží jako nádoba na odpad. | Foto: Tomáš Adamec

Ty na EXPU 2010 představila česká firma Saariense z Kolína, která do Šanghaje přivezla původní vynález Vavřína Krčila z dvacátých let minulého století.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu Číny o síťovky mluvil na Rádiu Česko ředitel firmy Saariense, která je vyrábí

„Číňanům se síťovky velmi zamlouvají, protože s igelitovými taškami mají mnoho problémů. Ostatně jako další asijské země. Podepsali jsme významné kontrakty s japonskými firmami a s partnery z Hong Kongu a Singapuru. Nyní jednáme z čelními představiteli čínské hospodářské komory o prosazení našeho produktu na čínský trh,“ říká ředitel firmy Saariense Zdeněk Červinka.

„Díky obrovskému hospodářskému boomu, během kterého na ekologii v Číně nikdo moc nemyslel, má země vážné ekologické problémy. Dnes se to ale již obrací a i proto zde od začátku roku platí zákaz rozdávání igelitových tašek a mikrotenových pytlíků,“ pokračuje Červinka.

Jedna síťovka podle odhadů firmy dokáže nahradit až 200 igelitek ročně, přičemž životnost síťovky se počítá na léta. Je vyráběna z recyklovaného materiálu.

„Naše síťovka je ale přizpůsobena moderní době a technologiím. Je pohodlná, uši se splétají ručně, udrží až 200 kilogramů a je roztažitelná až na objem 40 litrů. Každému se přitom vejde do kapsy,“ dodává Červinka.

Firma dle jeho slov zatím prodala po celém světě přes půl milionu kusů síťovek, většinu z nich v České republice.

Podle odhadů českého ministerstva životního prostředí se u nás ročně rozdají tři miliardy tašek. Pro srovnání, USA se spotřebuje až 100 miliard igelitek a na jejich výrobu je nutné 12 milionů barelů ropy. Kvůli igelitkám navíc ročně zahyne například sto tisíc želv.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme