Žádosti o evropské peníze by měly být jednodušší

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zjednodušit podmínky pro české podnikatele k dosažení na evropské peníze. Do roku 2015 by Česko mohlo z prostředků Evropské unie v programu Podnikání a inovace získat devadesát miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (vlevo)

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (vlevo) | Foto: Tomáš Adamec

Čerpání peněz by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka mělo být rychlejší, lhůty na vyřízení kratší a žádosti jednodušší.

Na přesun peněz z Bruselu do českých firem se chce zaměřit i nový šéf CzechInvestu Miroslav Křížek, a změnit proto i samotnou strukturu fungování CzechInvestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václava Vařeková hovořila o evropské podpoře podnikání s ministrem Kocourkem a šéfem CzechInvestu

„Instituce by měla být maximálně flexibilní a efektivní, aby dotáhla do České republiky co nejvíce prostředků z evropských fondů. Některé procesy neprobíhají efektivně,“ přiznává Křížek.

Na tento druh dotací mají nárok hlavně malé a střední firmy. 85 procent nákladů proplatí fondy Evropské unie, zbylých 15 putuje z národních peněz.

Chystané vládní úspory by se neměly dotknout peněz, které má ministerstvo k dispozici na spolufinancování projektů.

Za pět let, kdy program na podporu podnikání a inovací funguje, si naši soukromníci rozdělili 13 miliard korun. Zatím ale firmy narážejí na to, že žádost je často komplikovaná.

Václava Marešová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme