Vůči rozpočtovému návrhu mají odbory výhrady

Plánované účty státu na příští rok ještě nedostaly definitivní podobu, ale už se jí přiblížily. Vyplývá z nich, že příští rok pro státní zaměstnance nebude nejlepším. Platy by se jim měly zkrátit o deset procent. Část zaměstnanců se bude propouštět. Snižovat se mají rodičovské příspěvky, porodné nebo sociální dávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Zdroj: ČTK

Přesto bude schodek rozpočtu třetí nejvyšší v historii – 135 miliard korun. Než řekne kabinet konečné slovo, chce znát názor tripartity, která se sejde v úterý 14. září. Že by vláda upravila navržené snížení objemu mezd pro státní zaměstnance o deset procent, ale premiér Petr Nečas vylučuje.

„Záměr vlády snížit o deset procent objem platových prostředků, je pro vládu věcí uzavřenou. Vláda si nedovede představit sestavení rozpočtu na příští rok, který by respektoval cíle, které má v rozpočtové politice bez tohoto opatření. To je věc, přes kterou – lidově řečeno – ‚nejede vlak‘,“ prohlásil Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou odborového svazu KOVO Josefem Středulou

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula však vyjadřuje vůči rozpočtovému návrhu výhrady. „Státní rozpočet se odkazuje na to, jako by již byly přijaty zákony, které snižují náklady státního rozpočtu. To je velmi nestandardní operace, protože předkladatel nemůže vědět, zda zákony nakonec budou přijaty a zda přesně v té podobě. Jde například o zákon, který mění sociální dávky, nebo změna tabulek u státní správy. Dále třeba změny v oblasti daně z přidané hodnoty nebo diskuze o tom, zda bude vyšší sleva na dani z příjmu fyzických osob, což je povodňová daň. Věcí, které se objevují v návrhu rozpočtu, je hodně, anebo tam vůbec nejsou,“ myslí si.

Nejzávažnější změnou, která podle něj není zohledněna, je změna zákona o důchodovém pojištění. „Ústavní soud rozhodl, že změna musí být provedena do 30. září 2011. Celé čtvrté čtvrtletí by tedy mělo být již pod vlivem nového zákona.“

„Jestliže se zásadním způsobem změní solidarita, což je přímá souvislost mezi placeným pojištěním a výškou důchodu, může to mít velmi vážné dopady na státní rozpočet,“ domnívá se Středula.

Odborový svaz KOVO bude v úterý na jednání tripartity předkládat své argumenty. Svaz je přesvědčen, že je ohroženo čerpání finančních prostředků ze zdrojů Evropské unie. Tyto zdroje jsou podle nich jediné, které do České republiky přichází a které může ČR využívat stále, a to do oblasti prorůstové.

"Neřeší se problém neplatičů"

„Domníváme se, že oblast spolufinancování, tedy patnáctiprocentní podíl, který do toho Česká republika musí vložit, nebude česká strana schopná v plné míře financovat. Může to ohrozit nejen čerpání finančních prostředků, ale i žadatele nebo ty, kteří mají projekty schválené, protože peníze, které by měli mít, nedostanou zpět,“ říká Josef Středula.

„V roce 2012 může být ještě hůř, protože dochází ke snižování vložené daňové kvóty, což může znamenat další problémy. Neřešíme totiž základní problém rozpočtu – nízké příjmy. Ve státním rozpočtu ani v návrzích jsme se nedozvěděli, jak chce stát naložit s neplatiči nebo s těmi, kteří konají daňové úniky.“

Jak Středula dodává, tripartita se k tomuto problému vyjadřovala již před rokem, nic ale nepodnikla. „Máme problém vůbec důvěřovat tomu, že se kroky myslí vážně, a pokud tam nejsou napsány, je otázka proč.“

Podle předsedy odborového svazu Jaroslava Zavadila odbory připravují návrh, jak snížit plošně platy ve veřejné sféře, ale zachovat stávající systém tarifů. Josef Středula ovšem dodává, tento plán ještě není ve fázi, kdy by o něm měly být zmíněny podrobnosti.

Václava Marešová, Tomáš Pavlíček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme