Lidí, kteří naletěli oddlužovacím firmám, rychle přibývá

Počet vyhlášených osobních bankrotů dál rychle roste. V srpnu soud oddlužení povolil 560 lidem, což je v porovnání s loňským srpnem dvojnásobek. Spolu s vysokou nezaměstnaností se tak zvyšují počty lidí, kteří mají problémy se zvládnutím svých dluhů. Právě na ně se zaměřují různé oddlužovací agentury. Lidem nabízejí pomoc se splácením jejich závazků, ve skutečnosti jejich situaci ale většinou ještě zhorší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Tyto agentury se snaží působit jako prostředníci mezi dlužníkem a zpravidla několika věřiteli. Využívají toho, že někteří předlužení lidé se bojí s bankami nebo splátkovými společnostmi přímo jednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počty lidí podvedených oddlužovacímu agenturami stále rostou. Tématem se zabýval redaktor Tomáš Medek

Firmy dlužníkům nabízejí, že jim dohodnou například nový výhodný splátkový kalendář. Pokud s nimi klient smlouvu podepíše, posílá pak peníze místo třeba deseti věřitelům jen oddlužovací firmě.

Cílem má být oddlužení klienta a snížení jeho splátek. Ve skutečnosti se ale tito poradci jednak dostávají k osobním údajům klienta a přehledu jejich závazků, navíc z každé splátky si agentury strhávají vysoké poplatky.

Pozor na pokuty a úroky z prodlení

Výrazně nevýhodné pro klienty jsou většinou i úroky z prodlení a smluvní pokuty, dodává Petra Slunéčková z České leasingové a finanční asociace:

„Klient by si měl dát především pozor na systém sankcí. Má-li ve smlouvě napsáno, že je povinen při nezaplacení určité splátky zaplatit smluvní pokutu nebo úrok z prodlení, tak si musí velice dobře přečíst nebo se s někým poradit, co to v praxi znamená. V případě, že smlouva je napsaná velice chytře, tak oddlužovací poradce může rovnou požádat o vydání exekučního titulu.“

Oddlužovací firmy si účtují třeba měsíční poplatky ve výši 15 až 30 procent z výše splátek. Sankce za porušení smlouvy často dosahují až 20.000 korun.

Banky často odmítají s oddlužovacími agenturami jednat

Samy banky navíc s oddlužovacími agenturami odmítají jednat. Klient pak samozřejmě poplatky, které firmě zaplatil, už nikdy neuvidí a dostává se ještě do horší situace, než ve které byl předtím.

Odborníci doporučují dlužníkům jednat přímo s věřitelem. Většina bank i splátkových firem má snahu se dohodnout. Navíc řada neziskových společností poskytuje poradenství předluženým lidem zdarma.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme