Vláda zvýší DPH, jen pokud projde penzijní reforma

Zvýšení DPH souvisí s penzijní reformou, řekl dnes ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Spekuluje se, že nižší sazba by se měla změnit z 10 na 12 procent. Takový návrh sice narazí u opozice, koalice má ale ve sněmovně většinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec


Kalousek v televizi Prima zvýšení nižší sazby DPH z 10 na 12 procent nepotvrdil ani nevyloučil.

„Já bych byl velmi opatrný říkat z deseti na dvanáct. Pokud se shodneme na penzijní reformě, a já jsem přesvědčen, že ano, tak penzijní reforma s sebou nese poměrně výrazné náklady a část těchto nákladů by měla být financována vyšším výběrem DPH,“ uvedl Kalousek

Sociální demokracie podle jejího místopředsedy Milana Urbana ale takové návrhy na změnu DPH odmítá.

„My ho určitě nepodpoříme, protože to je přímý zásah do peněženek rodin s dětmi i seniorů. Myslím si, že 13 miliard, které od toho vláda očekává, je opravdu brutální kousek. Na druhou stranu je v parlamentu hlasovací mašinérie 118 hlasů, takže předpokládám, že vláda si prosadí, co bude chtít,“ poznamenal Urban.

Podle něj by se vláda měla zaměřit na daňové úniky u pohonných hmot, alkoholu a cigaret. Jejich potlačením by prý získala ročně 15 miliard korun.

Nikola Bojčev, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme