Sláva českého skla se už nevrátí, řekl Klaus při návštěvě ve Světlé

Sláva českého skla se už podle prezidenta Václava Klause nevrátí kvůli velké zahraniční konkurenci. Výrobní odvětví je podle něho ale potřeba v Česku udržet. Prezident to řekl při návštěvě skláren Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklárny ve Světlé nad Sázavou

sklárny ve Světlé nad Sázavou | Foto: Bohemia Crystalex Trading a.s.

Při krachu světelských skláren před dvěma lety tam pracovalo přes 1200 lidí, do obnovené výroby se zatím vrátilo asi 380 sklářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situace českého sklářství hovořil ve Stalo se dnes Radiožurnálu viceprezident Asociace sklářského a keramického průmyslu Jaroslav Seifert

Podle Václava Klause by novému vedení firmy pomohl přísnější postoj k odborům. "Já myslím, že naše legislativa je zbytečně měkká a příliš velkorysá," uvedl prezident.

Z diskuse s majitelem sklárny podle něj vyplynulo, že vyšší kolektivní smlouvy, pod něž podnik spadá, mohou sklárnu tohoto typu zahubit. Označil to za krátkozrakou politiku.

S tímto názorem nesouhlasí viceprezident Asociace sklářského a keramického průmyslu Jaroslav Seifert. “Stejně musíte lidem zaplatit. Průměrný plat ve sklárnách je dneska kolem dvaceti tisíc, ve sklárnách, kde se vyrábí ploché sklo, jsou průměrné platy vyšší, ale že by byly odbory tak tvrdé, já necítím,“ uvedl Seifert ve vysílání Radiožurnálu.

Sklárny vyrábějí hlavně na export. Užitkové sklo ze Světlé se vyváží zhruba do 40 zemí, například do Ruska, zemí jižní Ameriky, Egypta či Libanonu. Obnovení provozu se ovšem netýkalo ruční produkce.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme