Podpora fotovoltaických panelů na volných plochách skončí

Vláda schválila novelu zákona, která ukončí podporu pro fotovoltaické elektrárny postavené na volných plochách. Snaží se tak zamezit dalšímu možnému růstu cen elektrické energie. Omezení se týká solárních zdrojů připojených do sítě od příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

Kabinet Petra Nečase (ODS) schválil návrh ministerstva průmyslu a obchodu, podle něhož skončí podpora elektrické energie ze solárních panelů, které stojí na zemědělské půdě, k 1. březnu 2011.

Podle ministra obchodu a průmyslu Martina Kocourka (ODS) bude chtít vláda tento návrh ve sněmovně a také v Senátu prosadit ve zrychleném čtení, aby platil už od začátku příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda zruší podporu solárních elektráren na volných plochách. Opatření přiblížil v Ozvěnách dne ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek a okomentoval ho Miroslav Zajíček z VŠE v Praze

“Do budoucna budou podporovány pouze fotovoltaické elektrárny, které jsou umístěny na střechách nebo jsou součástí budov, a to ještě do maximálního výkonu 30 kilowattů,“ upřesnil Kocourek. Vláda si od těchto omezení slibuje úsporu téměř osmi miliard korun, doplnil ministr.

Kocourek doufá, že novela umožní příští rok zabránit připojení solárních elektráren o výkonu až 700 megawatt, což podle něho výrazně přispěje ke zbrzdění zdražování elektřiny.

Firma ČEZ tvrdí, že elektřina kvůli fotovoltaickým elektrárnám zdraží příští rok o víc než 20 procent. Naopak zástupci solárních elektráren mluví o pouhých pěti procentech.

Podle Kocourka je odhad ČEZ „katastrofickým“ scénářem, přesné číslo ale bude jasné až na základě toho, kolik nových fotovoltaických elektráren se do sítě letos připojí. „Podle počtu připojení a výkonu elektráren bude záviset výše podpory, která se následně promítne do cen. Já doufám, že to bude někde nad deset procent,“ dodal Kocourek.

Pozdní, ale dobrý krok, říká odborník

Opatření vlády přivítal Miroslav Zajíček z Vysoké školy ekonomické v Praze, který se ekonomickým dopadům stavby a rozšiřování fotovoltaických elektráren dlouhodobě věnuje. “Je to krok sice pozdní, nedůsledný, ale dobrý,“ řekl Zajíček Radiožurnálu.

Růst cen elektřiny kvůli připojení solárních elektráren v příštím roce odhaduje u domácností kolem deseti procent, pro průmyslové podniky odebírající vysoké napětí až 30 procent.

Podle Zajíčka by se měly přestat stavět fotovoltaické elektrárny za dotované ceny úplně. „Státní podpora nás vyjde jen v přímých nákladech na půl bilionu v následujících dvaceti letech. Myslím, že půl bilionu by nejenom český stát, ale i spotřebitelé, kteří to budou muset zaplatit, využili podstatně lépe, než dotováním zdroje, který je neefektivní a která zásadně nepomáhá ani k plnění závazků, ke kterým se Česká republika upoutala,“ podotkl Zajíček.

Evropská směrnice o obnovitelných zdrojích ukládá České republice do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě na 13 procent.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme