Ekonomika bude v příštím roce spíš stagnovat, varují odbory

Odbory varují: příští rok nás nečeká prakticky žádný ekonomický růst. Analýza ČMKOS předpokládá, že růst hrubého domácího produktu v příštím roce nepřesáhne jedno procento, a půjde tak spíš o stagnaci než o růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí pro příští rok počítá s růstem HDP o 2,3 procenta, Česká národní banka o 1,8 procenta a Evropská komise o 2,4 procenta. Odbory považují tyto odhady za nadsazené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Fasman a Pavel Sobíšek v pořadu Stalo se dnes

„My v té naší analýze napadáme odhad ministerstva financí, které odhaduje pro příští rok urychlení ekonomického růstu až na 2,3 procenta s tím, že už v tomto růstu je zapracován řekl bych negativní vliv reforem. Takže bez reforem by ten růst podle ministerstva financí byl pomalu tři procenta. To se nám zdá, že to je enormní nárůst meziroční,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu ekonomický poradce Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fasman.

„Ten růst je postaven na dvou předpokladech. Za prvé na tom, že se urychlí soukromá spotřeba obyvatelstva, ta že bude růst o 2 procenta meziročně reálně. A za druhé, že se zvýší míra investic.“ Odbory se ale podle Fasmana obávají, že tyto předpoklady nejsou reálné.

Podle jejich názoru kupříkladu soukromá spotřeba bude ovlivněna poklesem objemu mezd ve státní správě a zpomalením jejich růstu v soukromém sektoru.

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, s tímto argumentem souhlasí, přesto si myslí, že příští rok ekonomický růst uvidíme.

„I když je samozřejmě otázka, jestli bude tak vysoký, jak předpokládá ministerstvo financí. Naše aktuální prognóza spíš směřuje mírně pod dvě procenta, než nad dvě procenta.“

„Nicméně co je podstatné v této souvislosti, že letos bude pravděpodobně ekonomický růst o něco vyšší, než jsme předpokládali třeba před půl rokem, takže z hlediska daňových výnosů ten příští rok nemusí dopadnout hůř, než co ministerstvo předpokládá,“ upozornil Sobíšek.

Podle jeho názoru mohou ekonomiku v příštím roce táhnout zejména podnikové investice.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme